150 yıllık miras 300 aileyi girişimci yaptı

Tarihi 150 yıl öncesine dayanan Şile bezi, bölgedeki 300 aileye gelir kapısı oldu. Şile'de 2 ay içinde açılacak 1.450 metrekarelik yeni fabrikayla, üretimin artırılması ve 100 kadına daha istihdam sağlanması hedefleniyor.

Akşam

Özgür Öztürk

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), İstanbul'un coğrafi işaretli ürünlerinden Şile bezinin üretimini artırmak için 1450 metrekarelik yeni bir fabrika kuruyor. Geçmişi 150 yıl öncesine dayanan ve İstanbul'un bu alandaki coğrafi işaretli tek ürünü olan Şile bezi, bölgede 300 aileye geçim kapısı olurken, yeni açılacak tesisle 100 kadına daha istihdam sağlanması hedefleniyor. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, 2 ay içinde açılacak fabrikada üretim, ilmik, tasnif ve tasarım sahalarının olacağını belirtti. Şile bezini dünyaya tanıtmak için çıktıkları yolda önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Şile Belediye Başkanı Ocaklı şunları kaydetti:

KÖY ATÖLYELERİNDE EĞİTİM

"İstihdam sahası oluşturma ve kültürel değerimizi yaşatma amacıyla kurduğumuz Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi;1 el sanatları merkezi, 4 köy dokuma atölyesi, 1 dikiş atölyesi ve 80 tezgâhla bölgedeki 300 kadınımıza ev ekonomisine katkıda bulunma olanağı sağlıyor. Şile Halk Eğitim Merkezi ve yerel dokuma ustalarımızın yapmış olduğu üretimlerle birlikte yılda ortalama 100 bin metrenin üzerinde Şile bezi üretimi yapılıyor. Yeni açılacak fabrikamızla bu sayıyı 2 katına çıkararak bölge ve ülke ekonomisine katkımızı artırmayı hedefliyoruz." 'TheSileFabrik' ismiyle markalaşma sürecini de başlatan Şile Belediyesi, Şile Bezi Üretim Tesisi'yle ilk etapta 50, uzun vadede 100 kadına iş olanağı sunacak.

3 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Şile Belediyesi, bu kültürel mirasın tanıtımını yapmak için bir festival de düzenliyor. Bu yıl 34'üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'nin yaklaşık 5 milyon kişiyi ağırladığı belirtiliyor. Şile bezinden üretilen tekstil ve hazır giyim ürünleri iç piyasanın yanı sıra Amerika, İngiltere ve İtalya'ya da ihraç ediliyor.

DENİZDE YIKANIP KUMDA KURUTULUYOR

Şile bezi sağlamlığıyla üretim aşamasından en son aşamaya kadar çevreci doğa dostu bir ürün olarak öne çıkıyor. Yüzde 100 pamuk ipliğinden üretilen Şile bezi, doğal malzemelerden oluştuğu için ciltte tahrişe veya alerjiye neden olmuyor. Pamuk iplikleri sayesinde ter emme özelliğine sahip ürün, vücudu daha kuru tutarak cilt tahrişini ve ter kokusunu azaltıyor. Doğal pamuk iplikleri ve bezin gözenekli yapısı, alerjik reaksiyon riskini azaltıyor. Şile'nin denizinde yıkanıp kumlarında kurutulan Şile bezi, gözenekli yapısıyla hava alma özelliğini artırıyor. Doğal boyalarla renklendirildiği için sentetik kimyasal maddeler içermeyen Şile bezi, hafiflik ve rahatlığıyla her yaştan insanın tercihi oluyor.