15 yıllık düğüm çözüldü, Turkcell'in önü açıldı

İhtilaflı ortaklık yapısı nedeniyle piyasa değeri 17 milyar dolardan 4.8 milyar dolara inen Turkcell'de düğümü Türkiye Varlık Fonu çözdü. Çukurova 26, Telia ise 15 yıl sonra Turkcell'i bıraktı, Varlık Fonu hakim ortak oldu.

Turkcell’de 15 yıllık ihtilaflı ortaklık düğümü, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) devreye girmesiyle son buldu. Türkiye Varlık Fonu, Turkcell’in yüzde 26.2 hissesine ortak oldu. Telia Company, LetterOne, Çukurova, Ziraat ve ilgili taraflar ile bir dizi sözleşme imzalayan TVF, böylece Turkcell’in en büyük ortağı durumuna geldi. Varılan anlaşmayla ihtilaflı kurucu ortaklardan ikisi Turkcell’den çıkarken ikinci ortak Ruslar oldu.

26 YIL SONRA VEDA

Varılan anlaşmaya göre İsveç merkezli Telia Company, yüzde 24.02’lik dolaylı hisselerinin tamamını 530 milyon dolar karşılığında TVF’ye satarak 15 yıl sonra Turkcell ortaklığından çıkış yaptı. Aynı şekilde Çukurova Grubu da yüzde 13.76’lık dolaylı hisselerinin tamamını satarak Turkcell’i bıraktı. Böylece Çukurova Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet 26 yıl sonra ilk kez Turkcell ortaklığından ayrılmış oldu. Daha önce yüzde 13.22 hissesi bulunan Alfa Telekom (LetterOne) ise şirketteki payını toplamda yüzde 24.8’e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline geldi. Turkcell’in yüzde 49’u ise halka açık.

TVF’DEN BİR İLK

Yapılan açıklamada LetterOne’un hisselerini neredeyse ikiye katlayarak Turkcell’in geleceğine duyduğu güveni ortaya koyduğu belirtildi. Açıklamada TVF’nin hem özel sektörde faaliyet gösteren hem de yurt dışı borsalarda işlem gören bir şirkete yaptığı ilk yatırım olan bu satın almanın, Fon’un, Türkiye’nin rekabetçi şirketlerini destekleme stratejisinin bir parçası olduğu da kaydedildi.

ANLAŞMAZLIK BİTTİ

Satın almayla birlikte hissedarlar arasında süregelen ve firmanın piyasa değeri ile performansına olumsuz yönde etki eden anlaşmazlıklar da çözüme kavuşmuş oldu. Çukurova’nın Mart 2005’te TMSF’ye olan borçlarını kapatmak için Rus milyarder Mikhail Fridman’ın yatırım aracı Alfa’dan aldığı finansman paketiyle birlikte Turkcell’in üç ortağı arasında şirketi kontrol mücadelesi sürüyordu. Yeni dönemde Turkcell’in ortaklık ve yönetim kurulu yapısı sadeleşerek daha istikrarlı ve şeffaf hale gelecek. Hisse değişikliklerinin Genel Kurul’da onaylanması sonrası ve gerekli izinlerin alınmasının ardından bu yıl tamamlanması hedefleniyor. 

ALBAYRAK: TVF DEĞER KATIP BÜYÜTECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “TVF, Turkcell’e değer katıp daha da büyütecek. TVF ve Turkcell küresel ticarette ve iş dünyasında tarihi bir performans ortaya koyacak” dedi.

‘STRATEJİK VE BÜYÜK ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERE YATIRIM SÜRECEK’

Satın almayla ilgili açıklama yapan Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez, “TVF, stratejik ve büyük ölçekli şirketlere bakacak ve yatırım yapacak. Birincil görevimiz, Türkiye’nin stratejik şirketlerine yatırım yapmak” dedi. Turkcell’in 15 yıllık hissedarlık düğümünü, tüm tarafların masada olduğu bir uzlaşmayla çözdüklerini belirten Sönmez “Turkcell, esasında yeni yol haritamızın en büyük başlangıç adımlarımızdan bir tanesi. TVF ve Turkcell’in, büyüme ve değer yaratma hikayesi yeni başlıyor. Global bir oyuncu neden olmayalım. Bunun planını yapıyoruz” dedi. Sönmez, Turkcell’in şu anki değeri, piyasa değerini yansıtmıyor. Biz bunun çok daha üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Tarihsel olarak Turkcell’in hisse fiyatını göz önünde bulundurursanız, Turkcell’in piyasa değeri en tepe noktada 25 milyar doları görmüş bir şirket. Piyasa değeri neden halka arzdaki 17 milyar dolar ya da 25 milyar dolar tekrar olmasın. Bunun peşindeyiz” dedi.

ŞİRKETİ VARLIK FONU YÖNETECEK

• Türkiye Varlık Fonu, toplam yüzde 26.2 içerisindeki yüzde 15’lik imtiyazlı hisseleriyle Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 5’ini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak.

• Telia ve Çukurova’nın hisselerin satarak Turkcell’den çıkmasının ardından LetterOne, şirketteki payını toplamda yüzde 24,8’e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline gelecek.

• Varlık Fonu, Çukurova’nın Ziraat’e olan 1.6 milyar dolarlık borcunu da üstlenecek.

• Dolaylı ortaklı yapısını oluşturan ve Turkcell’in yüzde 51’ine sahip olan Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek. Böylece 4 kademeli ortaklık yapısı da son bulacak.

• Yönetim kurulundaki 4 üye Varlık Fonu imtiyazı olmaksızın seçebilecek ve bu sayede azınlık hissedarlar daha fazla güç kazanacak.

• Satın almayla ilgili süreç için 4 ayrı ülkede bir dizi onay gerekecek. Süreç ayrıca kullanıma açılan Turkcellforthefuture.com web sitesinden de takip edilebilecek.

• Turkcell’in mevcut temettü politikası sürdürülecek.