1.5 milyon ailenin aylık enerjisi ‘Sıfır Atık'tan

‘Sıfır Atık Projesi'yle 1.5 milyon ailenin aylık kullanımına eş değer, 356 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı. Proje kapsamında 2017'den bugüne yaklaşık 24.2 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2017 yılında başlatılan 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında bugüne kadar toplanan atıklardan 1.5 milyon ailenin bir aylık kullanımına eş değer, 356 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı. Tasarruf edilen 437 milyon metreküp suyun, 175 bin olimpik yüzme havuzunun alacağı miktarda olduğu da hesaplandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Sıfır Atık Projesi, atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakma amacını taşıyor.

HIZLA YAYGINLAŞACAK

Projenin, mahalli idareler, kamu kurumları, limanlar, havaalanları, otogarlar, tren garlar, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, hastaneler, turizm tesisleri ve büyük iş yerlerinde, vatandaşın yoğun olarak bulunduğu, atık çeşitliliğinin fazla olduğu, kurumsal noktalarda uygulamaya geçirilmesi ve 2023'e kadar da tüm ülkeye yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, 108 bin kurum/kuruluş binasında Sıfır Atık Yönetim Sistemi uygulanmasına başlandı. Uygulamanın başladığı 2017'den itibaren 16.5 milyon ton kağıt-karton, 4.1 milyon ton plastik, 1.7 milyon ton cam, 0.4 milyon ton metal ve 1.5 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam yaklaşık 24.2 milyon ton geri kazanılabilir atık lisanslı işletmelerce işlenerek, ekonomiye kazandırıldı.

265 milyon ağaç kurtarıldı

Projeyle 3 milyon ton sera gazı salımı önlendi, 1.5 milyon dekarlık orman alanına eş değer, 265 milyon ağaç kurtarıldı. 70 milyon araç deposu benzine eş değer 62 milyon varil petrolden ve 409 milyon ton hammaddeden de tasarruf sağlandı. Sıfır atıkls geçen yıl 4 milyon ton kağıt, 1.1 milyon ton plastik, 470 bin ton cam, 75 bin ton metal, 280 bin ton ahşap, 80 bin ton tekstil, 18 bin ton bitkisel atık yağ, 19 bin ton elektronik eşya ve 1.2 milyon ton organik ve geri dönüştürülebilir karışık atıklar kaynağında ayrı toplanarak, geri kazandırılmıştı. Bu kapsamda toplamda 7.2 milyon ton atık geri kazanılarak, Türkiye'nin proje başladığında yüzde 13 olan geri kazanım oranı, yüzde 22.4'e çıkarıldı. 2023'de bu oranın yüzde 35'e çıkarılması hedefleniyor.

İlköğretim için 'su okuryazarlığı' dersi

Tarım ve Orman Bakanlığı da, 26 ilde yaptırdığı araştırmayla Türkiye'de su tüketim alışkanlıklarını ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 89'u gelecekte susuzluk yaşanabileceğini düşünüyor ancak bu endişe su tasarrufuna yansımıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, araştırmaya ilişkin, "Su bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması amacıyla ana sınıfları da dahil su okur yazarlığı derslerinin ilköğretim müfredatına girmesi için ilgili kurumlarla görüşmelere başladık" diye konuştu.