1.5 milyar kişinin tüketim alışkanlıklarını belirleyeceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1.5 milyar nüfusluk kültür coğrafyasının merkezinde yer alan Türkiye'nin tasarım ürünlerle tüketim alışkanlıklarını belirleyebileceğini söyledi. Zeybekci, ''Buradaki kastım şu; hangi filmin seyredileceğikılık kıyafetin nasıl olacağı, arabanın hangi marka olacağına Türkiye karar verecek pozisyona gelebilir'' diye konuştu. 

ÖZGÜL ÖZTÜRK

ozgul.ozturk@aksam.com.tr

Türkiye Tasarım Haftası’nın stratejik partner olarak destek veren Arçelik, Design Turkey Tasarım Yarışması’nda ödülleri topladı. Arçelik A.Ş., 'Üstün Tasarım'da iki ödülle iddiasını ortaya koyarken, 'İyi Tasarım'da da  dört ödüle layık görüldü. 

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde tasarım gücüyle katma değerli ihracatı artırmak ve İstanbul’un küresel tasarımın merkezlerinden biri olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey başladı. Etkinliğin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin artık tüketim alışkanlıklarını belirleyecek bir güce sahip olduğuna dikkat çekti. Bakan Zeybekci, "1.5 milyarlık nüfusun orta yerinde tüketim alışkanlıklarını biz belirleyebiliriz. Buradaki kastım şu; hangi filmin seyredileceği, hangi dizi kahramanının popüler hale geleceği, kılık kıyafetin nasıl olacağı, arabanın hangi marka olacağı, sepete doldurulan ürünlerin ne olacağına Türkiye karar verecek pozisyona gelebilir" diye konuştu. 

Fason üretimle bir yere kadar 

Atatürk'ün, 'Üretmeden, tasarlamadan, büyümeden, refah peşinde koşanlar, hazır peşinde olanlar önce bağımsızlıklarını, sonra onurlarını ve kişiliklerini kaybeder' sözüne atıfta bulunan Zeybekci, "Türkiye fasoncu üretimle artık bir yere kadar gidebilir. Artık tasarım ve inovasyonla edilgen değil etken bir ekonomi haline gelmeliyiz" dedi.

Gıdanın sepetteki payı matematiğe aykırı  

Açılış öncesinde enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığıyla ilgili soruları da yanıtlayan Zeybekci, "Türkiye'de 3 bin dolarlık milli gelir varken yüzde 27-28 olan enflasyon sepetindeki gıda ağırlığı, 9 bin 500 dolarlık kişi başına düşen milli gelirde yüzde 24 olması matematiğe aykırı. Meksika'da bu oran  yüzde 17-18 diğer ülkelerde yüzde 20'nin altında. Enflasyonun 0,50 puan aşağıda olmasının Türkiye'nin tabi olduğu tüm faiz oranları üzerinde etkili oluyor. Yani insanların cebini doğrudan etkileyen, insanları maliyet olarak etkileyen bir sonuç ortaya çıkıyor" diye konuştu. Türkiye'de enflasyon sepetinde gıdanın oranını tespit ederken buna iyi dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: "Anket yönteminin çıkardığı sonuca bir daha bakmamız gerekiyor. Hükümet olarak söyleyeceğiz, enflasyon sepeti içindeki gıda oranı yüzde 20'ye düşürülecek." 

Arçelik'e 6 ödül birden 

Türkiye Tasarım Haftası’nın stratejik partner olarak destek veren Arçelik, Design Turkey Tasarım Yarışması’nda ödülleri topladı. Arçelik A.Ş., 'Üstün Tasarım'da iki ödülle iddiasını ortaya koyarken, 'İyi Tasarım'da da  dört ödüle layık görüldü. 

Dünyaca ünlü tasarımcılar geliyor 

19-23 Ekim tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey, endüstriyel tasarım, moda ve görsel iletişim tasarımında dünyanın önde gelen isimlerine ev sahipliği yapıyor. Etkinliğe Asya’nın en heyecan verici tasarım stüdyosuna sahip Michael Young, Milano’nun ünlü tasarım ve sanat müzesi Triennale di Milan’ın Direktörü Andrea Cancellato, Dice Kayek markasının yaratıcısı Ayşe-Ece Ege kardeşler, Hüseyin Çağlayan ve Atıl Kutoğlu da konuşmacı olarak katılacak. Design Turkey Tasarım Ödülleri’nde toplam 350 endüstriyel tasarımdan 7’si Üstün Tasarım, 36’sı İyi Tasarım, 7’si ise Konsept Tasarım Ödülü almaya hak kazandı.

500 tasarım merkezi açılacak

Türkiye’de endüstriyel tasarım patentinin son 10 yılda 1,5 kat artarak 40 bin 200’e çıktığına dikkat çeken Büyükekşi, "Başvuruların yüzde 62’si İstanbul, Bursa ve Ankara’dan. Ama biz tasarım kültürünün yayılmasını istiyoruz. Türkiye’de 500 tasarım merkezi açmayı hedefliyoruz" dedi.  

İstanbul trendlere yön verecek

Tasarım ve endüstrinin birleşmesini sağlamayı ve küresel tasarım ofisleri için İstanbul’u bir hub haline getirmeyi hedeflediklerini açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı konuşmada, "Ülke olarak, bundan sonra trendlerin peşinden koşmayacak, trendlere yön vereceğiz. Artık taklit değil, tasarım istiyoruz" ifadelerini kullandı.