1.4 milyar dolarlık fabrika 1 aya üretime başlıyor

Kalyon Holding tarafından hayata geçirilen Türkiye'nin ilk ve tek tam entegre güneş paneli üretim fabrikası bir ay içinde açılacak. Enerji Bakanı Dönmez, “Burası büyük bir teknoloji merkezi” dedi.

Kalyon Holding yatırımıyla montajı bitme aşamasına gelen Başkent Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tam entegre güneş paneli üretim fabrikası bir ay içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 1.4 milyar dolarlık yatırımla kurulan fabrikayı gezerek, inceledi.

1400 KİŞİYE İSTİHDAM

Fabrika yıllık 500 MW güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Toplam 100 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrikada üretim başladığında bin 400 kişiye istihdam sağlanacak. Enerji Bakanı Dönmez, “Büyük bir teknoloji merkezini inceleme fırsatı bulduk” dedi. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’daki tek entegre güneş paneli fabrikasında olduklarını belirten Dönmez, “4 farklı üretimi bir araya getiren tek entegre tesis. Önümüzdeki ay Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açılışı yapılacak” dedi. 

DÜNYADA GÜNEŞİMİZ DAHA ÇOK PARLAYACAK 

Bakan Dönmez, tesiste Ar-Ge merkezinin kurulacağını, yaklaşık 100 mühendis ve araştırmacının görev alacağını belirterek, “Kendi kaynaklarımızı kendi yerli teknolojimizle elektriğe dönüştürmek istiyoruz. Bu tesiste de üretilecek paneller önce Karapınar’da yapılacak güneş enerji santralinde kullanılacak. Ardından da yurtdışına ihraç fırsatları kullanılarak, yerli teknolojiyi yurtdışına göndereceğiz. Dünyanın farklı yerlerinde ‘Made In Türkiye’ yazılı güneş panellerini göreceğiz. Türkiye’nin güneşi daha çok parlayacak” diye konuştu.  

ELEKTRİKTE GÜNEŞİN PAYI YÜZDE 20 ARTACAK 

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu da, şunları söyledi: “Yüzde 70’in üstünde yerlilik oranıyla kurulacak 1000 MW’lık Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin panelleri bu fabrikada üretilecek. Şu an bu ve Karapınar faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik üretimindeki güneş enerjisinin payı da yüzde 20 artacak. Hem üreteceğimiz güneş panelleri hem de Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde üreteceğimiz elektrikle cari açığın kapatılmasına yıllık 400 milyon dolar katkı sağlayacağız.”