130 bin serbest çalışan var! Almanya yeni Türk girişimcileri bekliyor

130 binden fazla Türk kökenli serbest meslek sahibinin olduğu Almanya, yeni Türk girişimcileri bekliyor. Kasım ayında Frankfurt'ta yapılacak Franchise Expo Germany Fuarı, Avrupalı bir markanın bayiliğini almak veya yeni girişimcilerle markasını Avrupa'ya taşımak isteyenleri buluşturacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Ticaret Bakanlığı'nın sağladığı destekler ve yükselen franchise potansiyeli Türk firmalarının yönünü Avrupa'ya çevirdi. Avrupalı bir markanın bayiliğini almak veya yeni girişimcilerle markasını Avrupa'ya taşımak isteyenler Almanya'daki Franchise Expo Germany Fuarı'nda buluşuyor. 9-11 Kasım'da Frankfurt'ta düzenlenecek fuara bu yıl, 11 ülkeden 120'nin üzerinde ulusal ve uluslararası markanın katılması bekleniyor. Yılda 20 bin franchise potansiyeli olan Almanya'nın Türk girişimciler için önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Alman Franchise Derneği Operasyon Müdürü Jan Schmelzle, "Alman pazarı AB içinde ekonomik olarak en güçlü olanı. Almanya'da franchise sektörü hem çok başarılı hem de her geçen gün büyüyor" dedi.

8 FİRMA ONAY VERDİ

Yatırımcılara kendi işinin sahibi olma imkanı sunan franchise sisteminin girişimcilere hem kurulu bir markanın ortağı olma, hem de büyük bir grubun desteğini alma olanağı sağladığına dikkat çeken Jan Schmelzle şunları kaydetti: "2023 için mevcut rezervasyonlara göre bu yıl 11 ülkeden katılımcıları ağırlayacağız. Bu yıl Arap ve Tayvanlı markalardan da büyük ilgi var. Şu anda görüşmeleri devam edenlerle birlikte 8 Türk markasını fuarımızda ağırlayacağız. Bu nedenle Franchise Expo Germany'de bu yıl ilk defa Türkçe bir oturum düzenleyeceğiz. Almanya'daki Türk nüfusunun yoğunluğu da dikkate alındığında Türk franchise firmaları için burada önemli fırsatlar var."

ÜST DÜZEY YÖNETİCİ OLUYORLAR

Almanya'da şu anda 130 binden fazla Türk kökenli serbest meslek sahibi var. Ülkede sadece kebap tezgahlarında değil yoğun teknik işlerde ve üst düzey yönetici pozisyonlarında görev alan çok sayıda Türk bulunuyor.

EN BÜYÜK FIRSAT GASTRONOMİDE

Avrupa'da 14 bin 900 zincir işletme var. Bunların yaklaşık yüzde 80'i Avrupa firması. Almanya'da ise 2022'de aktif olan 930 zincir işletme, 141 bin 821 bayi ve 787 bin 207 çalışanla yılda 142 milyar euro'luk satış gerçekleştiriyor. Son yıllarda franchise sektöründe koronaya rağmen büyüme trendi devam ediyor. Her yıl 20 bin yeni franchise potansiyelinin olduğu Almanya'da Türk girişimciler için başta gastronomi, fitness, emlak olmak üzere genel ve özel hizmetler, perakende, otomotiv ve teknik, inşaat, güzellik, hemşirelik, sağlıklı yaşam ve eğitim sektörlerinde önemli fırsatlar var.