MİRAY ÇİMEN
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 1000 mW kapasiteli dünyanın en büyük fotovoltaik yani doğrudan ışın teknolojisinin kullanılacağı güneş santralı ihalesinin aralık ayında yapılacağını açıkladı. Albayrak, yaklaşık 1 milyar 300 milyon lira yatırımla yapılacak olan santrallarla yıllık 1.7 milyar kWh enerji üretileceğini söyledi. Albayrak, dün Konya Karapınar’da kurulacak olan 1000 mW’lık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı Projesi’ne yönelik basın toplantısı düzenledi. Albayrak, helikopterle sahada incelemelerde de bulundu.
İHALE ARALIK AYINDA
Yerli ve yenilenebilir kaynaklara önem verdiklerini ifade eden Albayrak, "Güneş konusunda Türkiye kapasitesi ve potansiyeli önemli ülkelerden bir tanesi. Bu takvim yılı bitmeden hayata geçmesi için önemli yasal düzenlemeler, yatırımcının talebi olabilecek çeşitli konularla ilgili düzenlemelerle bunun en kısa sürede hayata geçirmek için buraya geldik. Karapınar YEKA diye açıklanan yenilenebilir enerji kaynak alanı çerçevesinde çok önemli bir bölge. Aralıkta ihale yapacağız" dedi. İhaleyle ilgili ayrıntıları da açıklayan Albayrak, "1.000 mW’lık dünyadaki fotovoltaik teknoloji noktasındaki en büyük tek güneş tarla alanındaki Karapınar YEKA’mızı anons ediyoruz" diye konuştu.
600 BİN EVE ELEKTRİK
Yatırımın yaklaşık 2 bin hektarlık alanda gerçekleştirileceğini kaydeden Bakan Albayrak, “Bu yatırım bugünkü değerle 1 milyar doların üzerinde bir yatırıma ihtiva ediyor. Fabrika ve teknoloji ayağı da en az 300 milyon dolar. Üretilecek elektrik 1.7 milyar kWh olacak. 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir yatırımdan bahsediyoruz” dedi.
TÜRK MÜHENDİS ŞARTI
İhaleyi kazanan firmanın yılda asgari 500 mW kapasitesine sahip fabrika kurmak zorunda olduğunu belirten Albayrak, şartlardan birinin de Ar-Ge hakkında olduğunu belirterek, şunları söyledi: “5 farklı konuda 15 yıl süreyle zorunluluk getiriyoruz. Ar-Ge’de çalışacak mühendis şartı getiriyoruz. Asgari yüzde 80 yerli mühendis şartı da getirerek, bunun yerelleşmesi sağlanacak. Zehir gibi, zımba gibi genç mühendislerimiz var. Genç neslimiz katma değerli teknolojilerin önünü açma açısından da önemli bir şart getiriyoruz."
Tuzaklara rağmen büyümeye devam
Enerji Bakanı Albayrak, Meram ile Sakarya EDAŞ Çağrı Merkezleri açılış törenine de katıldı. Albayrak, şunları söyledi: "Türkiye zor dönemlerden geçti ve geçiyor. Bölgemiz ve dünya da zor dönemlerden geçiyor. 15 Temmuz bu ülkenin kaderinde çok önemli bir tarih olarak dünyanın hafızalarına kazındı. 79 milyon olarak hiçbirimiz 14 Temmuz’daki insanlar değiliz. Olmamalıyız da. 15 Temmuz’u unutmadan, Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılar ve sorunlar özelinde, Türkiye’ye karşı oynanan oyunların çok net farkında olarak, bugün dünden çok daha fazla çalışmak zorundayız" dedi. Bakan Albayrak, Türkiye'nin birileri ne yapmaya çalışırsa çalışsın, hangi tuzaklar kurulmaya çalışılırsa çalışılsın büyümeye, gelişmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
2019 yılına kadar yerli üretim
Yerlileşmeden kastın ‘Birileri üretecek, Türkiye’de monte edecek’ olmadığını belirten Albayrak, amacın bütün modülün yerlileştirilmesi olduğunu kaydetti. Albayrak, "Ortalama 18 ila 24 ay içinde, 2018 yılı, 2019 yılını bulmadan yerli üretime inşallah geçecek süreç. Yerlilik katkı oranına 500 mW’lık kapasite çerçevesinde baktığımızda iki partide üretecek" dedi.
RÜZGAR 2017'DE ESECEK!
Çayırhan ihalesi de anımsatılan Albayrak, "Kasım sonu gibi hayata geçecek. Çayırhan özelinde baktığımızda hem kalorisi yüksek kömür, hem uygun çıkarılabilir. Hem istihdama katkı, hem Ankaramız gibi yerel kaynaktan enerji ihtiyacının üçte birini karşılayacak kapasite oluşturacağı için çok taraflı kazan kazan modeliyle gerekli adımı atacağız" dedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Albayrak, "Yerli ve yenilenebilir noktasında çokm önemli kaynaklarımızı hayata geçirmekle ilgili acil eylem planı çerçevesinde adımlar attık. Yenilenebilir ayağı sadece güneşten müteşekkil değil. Çalışmaların son sürat devam ettiği yenilenebilir alanlarından biri de rüzgar. 2017 ilk çeyreğine benzer ihaleyi de rüzgar için yapacağız" dedi.
4. çağrı merkezi de açıldı
Bakan Albayrak, elektrik dağıtımında açılacak 9 çağrı merkezinden dördüncüsünün hizmete alındığını dile getirerek, elektrik dağıtımında 2016-2020 döneminde 18 milyar lira yatırım yapılacağını hatırlattı. Albayrak, kasım ayı bitmeden açılışların tamamlanacağını anlattı.
1.000 kişiye istihdam
Kurulumda asgari 700, fabrika işletilmesinde 350 daimi personel, Ar-Ge’de asgari 100 mühendis olmak üzere toplam 1.000 kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Bakan Albayrak, "Bu ihale istihdam yerli üretim, enerji çeşitliliği ve arz güvenliği açısından bir ilk olacak" dedi.