120 bin liralık BES'e 100 bin lira kredi

BES'i teminat gösterek kredi çekme dönemi başladı. 100 bin liralık kredi için BES'te 120 bin lira birikimin olması gerekiyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) birikimlerinin banka kredileri için teminat olarak gösterilebilmesi uygulaması fiilen hayata geçti. Artık bankalardan ihtiyaç kredisi kullanmak isteyenler BES birikimlerini teminat olarak gösterip kredi çekebilecek. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 2. Başkanı Mehmet Verim'in verdiği bilgiye göre çekilen kredinin yüzde 20 fazlasına kadar tutarı, örneğin 100 milyar liralık kredi için 120 milyar lirayı teminat olarak istenecek.

4 AYRI FON SEÇENEĞİ

Verim "Bu tutar kredi yükümlülükleri tamamlanana kadar kurumumuz tarafından belirlenen ve bankaların seçeceği emeklilik yatırım fonuna (temlik fonu) devredilerek orada değerlenecek" derken alacağın devri fonlarını kurmak için "Anadolu Hayat ve Emeklilik" ile "Türkiye Hayat ve Emeklilik" şirketlerini yetkilendirdiklerini söyledi. Verim, "Alacağın devri için faizli ve faizsiz olmak üzere 4 ayrı fon belirlendi. Her iki şirket faizli ve faizsiz fon seçeneği sunacak. Anadolu Hayat ve Emeklilik şirketinin faizli fonu ile Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketinin faizsiz fonu devreye alındı. Hacmin artacağı öngörüldüğü için kalan fonlar 1 Ocak 2025'te kullanıma açılacak" şeklinde konuştu.

FONDA DEĞERLENECEK

Teminat olarak tutulacak birikimlerin bu fonlarda değerleneceğini söyleyen Mehmet Verim "Kredi borcu ödenmediğinde ise banka fonda değerlenen payların satışını talep ediyor. Satılan fonlardan elde edilen tutarla banka alacağını alıyor, kalan tutar olursa yine katılımcının BES hesabına aktarılıyor" dedi.

BES'İN GETİRİSİ ENFLASYONUN 10 PUAN ÜSTÜNDE

Basın toplantısı düzenleyen Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, "BES getirileri her daim enflasyonun çok üzerinde oldu. Sadece 2024'ün ilk dört ayında BES'in getirisi enflasyonun 10 puan üzerinde BES'teki hisse fonlarının getirisi enflasyonun 40 puan üzerinde gerçekleşti" dedi.

BES TEMİNATLI KREDİ NASIL KULLANILACAK?

Gelir belgesi ve kimlikle yapılacak başvuru sonrası süreç başlayacak. Ancak talep edilen kredinin 1.2 katı BES'te birikim olması gerekiyor. Örneğin 100 bin TL'lik bir kredi talebi için 120 bin TL teminat alıancak.

Bu tutar kredi ödemesi bitene kadar emeklilik yatırım fonuna (temlik fonu) devredilecek. 120 bin lira kredi bitene kadar bu fonda değerlenecek.

Bu fonların portföyü TL araçlardan oluşacağı için getirisi de TL araçların performansına bağlı olacak.

Fona aktarılan bu teminat, kredi ödemesini bitirdikten sonra tekrar kredi açılışı öncesindeki fonlarınıza otomatik olarak iade edilecek.

Tüm bu süreç ve işlemler Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yürütülecek.

'KISMİ ÖDEME' 1 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

Mehmet Verim, eğitim, doğal afet, evlilik ve konut alımı gibi durumlarda BES'ten çıkmadan ve sahip olunan haklardan vazgeçmeden hesaplarda biriken tutarların, devlet katkısı dahil, yüzde 50'sini alabilme hakkı sağlayan "Kısmen Ödeme" uygulamasının da 1 Temmuz'da devreye alınacağını söyledi. Uygulamada 5 yıl şartı aranacağını anlatan Verim, test süreçlerinin başarılı geçtiğini anlattı.