120 bin bulut mimarı ve robot uzmanı aranıyor

Üniversite tercih telaşı başladı. Uzmanlar, geleceğin meslekleri arasında yer alan bulut mimarı, robot uzmanı ve sanal gerçeklik tasarımcısı gibi alanlarda 120 bin yeni istihdam yaratılacağını vurguluyor.

Üniversite sınav sonuçları açıklandı, gençler 6 Ağustos itibariyle seçecekleri bölümlerle kariyerlerini belirleyecek. Dijitalleşme ve otomasyon kullanımının artmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni mesleklerin hangileri olduğu ise merak konusu. Bu doğrultuda Takım tezgahları sektörünün çatı örgütü TİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, sanayi robotlarıyla üretimi otomatize etmek için yazılımcılara, robot entegratörlerine ve robot programcılarına ihtiyaç duyulacağını söyledi.

MÜHENDİS OLUN

İmalat sanayisinde ana üretim malı olarak kullanılan ve makineleri yapan makineler olarak tanımlanan sektörün ciddi kariyer fırsatları barındırdığını dile getiren Varlık şunları kaydetti: “Orta vadede robot uzmanı, siber güvenlik analisti, 3D baskı teknisyeni, sanal gerçeklik tasarımcısı, ağ programcısı, makine öğrenim bilimcisi, endüstriyel ağ mühendisi, iş dönüştürme uzmanı, bulut mimarı, veri bilimcisi, şehir inovasyon/mekanik uzmanına ihtiyaç olacak. Okul sonrası iş hayatında imalat ve takım tezgahları sektörünü hedefleyecek olan gençler lisans için mekatronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, imalat mühendisliği, malzeme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve yönetim bilişim sistemleri bölümlerini tercih etsin.” 

620 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR 

Varlık, sektörlerinin yarattığı istihdamı ve gelecekte ortaya çıkacak durum hakkında da bilgi vererek şunları kaydetti: “Takım tezgahlarının kullanıldığı ve çarpan etkisi yarattığı otomotiv, savunma, havacılık, beyaz eşya, gemi inşa gibi sektörlerde direkt olarak takım tezgahlarıyla çalışan kişi sayısı yaklaşık 620 bin civarındadır. Dijital dönüşümün getireceği yeniliklerin etkisiyle bu alanda yaklaşık 120 bin yeni istihdama ihtiyaç olacak.” 

YABANCI DİL BİLMEK ÖNEMLİ

Önemli kariyer fırsatları barındıran takım tezgahları sektöründe aranan becerilere de değinen TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Sektörde ilerlemek isteyen gençlerin öncelikle insan ilişkilerinin kuvvetli olması, takım çalışmasına ve organize çalışmaya yatkın olması, analitik ve sayısal alanda düşünebilme, dijital araçları etkin kullanabilme yeteneklerinin gelişmiş olması, en az bir yabancı dil bilmesi önemli” değerlendirmesinde bulundu.