12 Ekim Dolar ne kadar? Güncel kur fiyatları son dakika dolar fiyatları Euro ne kadar?

12 Ekim Dolar ne kadar? Güncel kur fiyatları son dakika dolar fiyatları Euro ne kadar? Döviz kurlarında yaşanan gelişmeler yurttaşlar tarafından araştırılan konuların başında yer alıyor. Döviz hareketlerinde aranan para birimlerinde biri ise dolar. Vatandaşlar doların kaç TL olduğunu merak ediyor. Peki dolar bugün ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Günü kaç ile kapattı? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde... Dün sert düşüş yaşayarak 5.91 seviyelerine kadar gerileyen dolar yeni güne de düşüşle başlayarak 17 Ağustos'tan beri ilk kez 5.90 seviyesini test etti. Aynı saatte euro/TL ise 6.8757/6.8827 seviyesine geriledi. Dolar/TL güne, Türkiye'de yargılanan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın bugün yapılacak duruşması öncesinde dolar yeni güne düşüşle başlayarak en düşük olan 5.90 seviyesini test etti. TL bu hafta dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerinden de daha iyi performans gösteriyor. Geçen hafta 6.20'li seviyelerden tamamlayan dolar/TL hafta boyunca aşağı yönlü bir seyir izledi. Bankacılar küresel piyasalarda sert satış baskısının da yaşandığı bu hafta dolar/TL'deki düşüş sürecini Türkiye-ABD arasındaki gerginliğin azalabileceği beklentilerine bağladılar.

12 Ekim Dolar ne kadar? Güncel kur fiyatları son dakika dolar fiyatları Euro ne kadar? Döviz hareketleri gündemde araştırılan konular arasında yer alıyor. Vatandaşlar döviz kurunun ne kadar olduğunu merak ediyor. Doların ne kadar olduğu yurttaşlar tarafından merak ediliyor. Peki dolar bugün ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Günü kaç ile kapattı? Detaylar haberimizde... Dolar fiyatları şu dakikalarda 6.04 TL seviyesinde bulunurken, Euro fiyatları ise 6.96 TL seviyesinde hareket ediyor. Piyasalar, ABD'li rahip Brunson'un cuma günkü davasını takip edecek. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 20.00 seviyesindeyken, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 27.00 seviyesinde bulunuyor. ABD'li rahip Andrew Brunson'ın cuma günü gerçekleşecek mahkeme kararı beklenmeye devam edilirken, piyasalarda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın katılacağı bu hafta Endonezya'da başlayacak IMF Dünya Bankası toplantıların da takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, fiyatlarda oluşan bugünkü tablonun kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, "Firmalarla, iş dünyası temsilcileriyle birebir görüşmeler yaptık, destek aldık, tüm firmalardan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve yıl sonuna kadar sürdürmeleri için anlaştık... Mücadeleye katılan tüm firmalar asgari yüzde 10 kampanyası uygulayacaklarını taahhüt ettiler" dedi. Yeni kıtada kâğıt para dönemi 1600'lü yılların sonlarında İngiliz kolonilerinde askeri maliyetleri karşılamak içim basılan banknotlar ile başlamıştır. İlk banknot 1690 yılında Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde basılarak dolaşıma çıkmıştır. Kağıt para çıkarma yöntemi diğer Kolonilerce de kısa sürede benimsenerek yaygınlaşmıştır. ABD Kongresi, 1781 yılında yeni hükümetin mali operasyonlarına destek olmak amacıyla, Philadelphia'da bulunan The Bank of North America'yı ilk ulusal banka ilan eder. 1792'de kabul edilen Tedavüle Para Çıkarma Kanunu ile ABD Darphanesi kurulur ve federal para sistemi çerçevesinde her birinin değeri altın, gümüş veya bakır üzerinden saptanan farklı değerdeki madeni paraların basımına başlanır.

Dolarda 2 ayın en düşük seviyesi

Dün sert düşüş yaşayarak 5.91 seviyelerine kadar gerileyen dolar yeni güne de düşüşle başlayarak 17 Ağustos'tan beri ilk kez 5.90 seviyesini test etti. Aynı saatte euro/TL ise 6.8757/6.8827 seviyesine geriledi. Dolar/TL güne, Türkiye'de yargılanan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın bugün yapılacak duruşması öncesinde dolar yeni güne düşüşle başlayarak en düşük olan 5.90 seviyesini test etti.

TL bu hafta dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerinden de daha iyi performans gösteriyor. Geçen hafta 6.20'li seviyelerden tamamlayan dolar/TL hafta boyunca aşağı yönlü bir seyir izledi. Bankacılar küresel piyasalarda sert satış baskısının da yaşandığı bu hafta dolar/TL'deki düşüş sürecini Türkiye-ABD arasındaki gerginliğin azalabileceği beklentilerine bağladılar.

Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Duruşma öncesi dolar/TL 5.90'a kadar geriledi.

Dün akşam saatlerinde 6 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 17 Ağustos'tan beri ilk kez 5.90 seviyesini test ettikten sonra saat 0830'da 5.9300/5.9350 seviyesindeydi.

Aynı saatte sepet bazında TL 6.4003/6.4063, euro/TL 6.8757/6.8827 seviyesinde bulunuyor.

DOLAR NE KADAR OLDU?

Merkez Bankası'nın 625 baz puanlık faiz artışı ile başlayan süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve Almanya ziyaretleriyle birlikte ikili ilişkilerdeki olumlu beklentiler, bankacılık sektörüne ilişkin devam eden iyimserlik ile dolar 6 liranın hemen üzerinde işlem görmeyi sürdürüyor.

Dolar/TL bir ay sonra ilk kez 6 seviyesinin altına inmesi sonrasında 6,01 civarında hareket ediyor.

Euro/TL de 7 lira seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, dolar/TL'de 6 desteğinin altındaki kapanışların olması durumunda 5,75 seviyesinin gündeme geleceğini, 6,10'un ise direnç konumunda izleneceğini kaydetti.

Bugün Euro Bölgesi enflasyonu ve ABD'de kişisel harcamalar başta olmak üzere yoğun veri akışının takip edileceğini söyleyen analistler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretinden gelecek haberlerin de gündemin odağında olacağını bildirdi.

DOLARIN ATEŞİ DÜŞÜYOR 

Küresel piyasalardaki sert satış baskısına rağmen Brunson kararına ilişkin iyimser beklentiler TL'nin küresel satış baskısından daha az etkilenmesine neden oluyor. Dün 6.05 seviyesinden günü tamamlayan kur, bu sabah 6 TL'nin altına gevşedi. Çalkantılı dönemlerde güvenli liman olarak görülen dolar paniklemiş yatırımcıların ABD borsalarını sekiz ayın en büyük düşüşünü kaydetmesine neden olmasının ardından ivme kaybederek bazı stratejistleri şaşırttı. Piyasaların oynaklık beklentilerini ölçen Wall Street'in korku endeksi yüzde 44 artışla Nisan'dan bu yana en yüksek Seviyesi olan 22.96'ye yükseldi. Dolar endeksi bu hafta 96.163 ile 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.31 düşüşle 95.21'e geriledi.

TL'de TCMB'nin faiz artışı sonrası başlayan iyimserlik piyasalarda bu haftaki en önemli yön belirleyici olarak görülen Brunson davasına ilişkin beklentilerle kuvvetleniyor.

Dün güne 6.10 seviyesinde başlayan dolar/TL güniçinde en düşük 6.0175 seviyesini test ettikten sonra dün akşam saatlerinde 6.05 civarında işlem gördü. TL'de yaşanan bu değer kazancı küresel piyasaların sert satış baskısı altında olduğu bir günde görüldü.

Kur bu sabah ilk işlemlerde ise 6.0545/6.0648 seviyesinde güne başladı. Yatay açılış sonrasında yönünü aşağı çeviren kur, 5.9830 seviyesine kadar düştükten sonra saat 10:18'de dünkü kapanışa göre yüzde 1,5 düşüşle 5.9840 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL 6.9210'da bulunuyordu.

TL dün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında yüzde 1'e yakın değer kazancı ile en çok değer kazanan para birimi olurken benzer para birimlerinde yüzde 1'i aşan değer kayıpları yaşandı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi dün, TL'deki pozitif ayrışma için "piyasanın fiyatlamalarında Brunson krizinin Cuma günü itibarıyla son bulabileceği beklentisi" olarak özetlemişti.

İzmir'de devam eden yargılaması kapsamında 12 Ekim'de mahkemeye çıkacak olan Brunson, suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Bankacılar dolar/TL'nin ise iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki dönemki seyrine göre her iki yönlü sert hareketler gösterebileceğini belirtiyorlar.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Brunson'ın yarın yapılacak duruşmasında serbest bırakılmasının önemli ve Türkiye'nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün gazetelerde yer alan açıklamalarında ise yargıya müdahale edecek konumda olmadığını belirterek "yargı ne karar verirse o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da o karara uymak zorundalar" dedi.

İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu "FETÖ" ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

Veri gündemi izlenecek

Yarınki Brunson davası öncesi ise iç piyasada bugün açıklanacak ödemeler dengesi verileri izlenecek. Dış piyasalarda ise ABD tüketici enflasyonu verileri ve işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Öte yandan haftalık TCMB rezervlerini, yabancıların DİBS ile hisse senedi yatırımlarını ve lokallerin döviz varlıklarını gösterecek haftalık TCMB verileri de izlenecek.

Ekonomideki yavaşlama ve TL'deki değer kaybının ödemeler dengesinin en büyük kalemlerinden dış ticaret açığını sert daraltmasıyla Ağustos'ta üç yıl aradan sonra ilk kez cari fazla verilmesi bekleniyor.

Öte yandan piyasalarda Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın katılacağı bu hafta Endonezya'da başlayacak IMF-Dünya Bankası toplantıları da takip edilecek.

Bir süredir ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ile baskı altında kalan tahvil bono piyasasında ise TL'deki değer kazancı ile birlikte dün düşüş yaşandı. Bugün ise piyasada TL ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri odaklı bir seyir bekleniyor.

ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, fiyatlarda oluşan bugünkü tablonun kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, "Firmalarla, iş dünyası temsilcileriyle birebir görüşmeler yaptık, destek aldık, tüm firmalardan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve yıl sonuna kadar sürdürmeleri için anlaştık... Mücadeleye katılan tüm firmalar asgari yüzde 10 kampanyası uygulayacaklarını taahhüt ettiler" dedi.

Dolar için 12 Ekim cuma günü kritik

İzmir'de devam eden yargılaması kapsamında 12 Ekim'de mahkemeye çıkacak olan Brunson, hakkındaki suçlamalardan suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilir. Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Bankacılar dolar/TL'nin ise iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki dönemki seyrine göre her iki yönlü sert hareketler gösterebileceğini belirtiyorlar. İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu "FETÖ" ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

AMERİKAN DOLARI

Amerikan doları (simge: $; kod: USD), Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır. Bazı ülkeler Amerikan dolarını kendi resmi para birimleri olarak kullanmakta, bir kısım ülkede fiili tedavüldeki (de facto currency) para birimi, Britanya denizaşırı ülkelerinde ise tek para birimi olarak kullanılır (Britanya Virjin Adaları ve Turks ve Caicos Adaları).

Yeni kıtada kâğıt para dönemi 1600'lü yılların sonlarında İngiliz kolonilerinde askeri maliyetleri karşılamak içim basılan banknotlar ile başlamıştır. İlk banknot 1690 yılında Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde basılarak dolaşıma çıkmıştır. Kağıt para çıkarma yöntemi diğer Kolonilerce de kısa sürede benimsenerek yaygınlaşmıştır. ABD Kongresi, 1781 yılında yeni hükümetin mali operasyonlarına destek olmak amacıyla, Philadelphia'da bulunan The Bank of North America'yı ilk ulusal banka ilan eder. 1792'de kabul edilen Tedavüle Para Çıkarma Kanunu ile ABD Darphanesi kurulur ve federal para sistemi çerçevesinde her birinin değeri altın, gümüş veya bakır üzerinden saptanan farklı değerdeki madeni paraların basımına başlanır.

1785 yılında ABD Kongresi Doları ABD'nin para birimi olarak kabul eder. Federal hükümet ülke genelinde ilk kâğıt parayı 1861 yılında dolaşıma çıkarır. İç Savaşı finanse etmekte zorlanan Kongre ABD Hazinesine faiz getirisi olmayan vadesiz banknot ihraç etme yetkisi verir. Bu banknotlara, renkleri dolayısıyla "yeşil" adı takılır.

1913'te çıkarılan Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunar. "Tanrıya Güveniyoruz" (In God We Trust) ibaresi tüm banknotlar üzerinde kullanımı 1955'te kanunla zorunlu kılınmıştır.

AVUSTRALYA DOLARI

Avustralya doları (para birimi kodu AUD), 1966 yılından itibaren Avustralya'nın para birimidir. Ayrıca Christmas Adası, Cocos Adaları, Norfolk Adası ve bağımsız Pasifik Ada ülkeleri Kiribati, Nauru ve Tuvalu'nun para birimidir. Genelde dolar işaretiyle ($) kısaltılır. Alternatif olarak A$ veya $A, $AU veya AU$ yazılarak diğer dolar para birimlerinden ayırt edilir.

Avustralya doları dünya çapında Amerikan doları, Euro, İngiliz sterlini, Japon yeni ve Kanada doları'ndan sonra en çok işlem gören para birimidir. Yabancı döviz işlemlerinin %4-5'ini temsil etmektedir.