103 bin ton patates-soğan dağıtıldı, piyasa rahatladı

Pandemi kısıtlamalarıyla depolarda kalan patates-soğan, stokları şişirdi. Piyasayı rahatlatmak için 103 bin ton ürün ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

OSMAN NURİ CERİT

Pandemi önlemleri kapsamında yiyecek içecek sektöründeki kısıtlamalar nedeniyle patates ve soğan stoklarında artış yaşandı. Depolarda kalan patates ve soğanın çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Patates ve soğanda ortaya çıkan bu durumdan çiftçilerin olumsuz etkilenmemesi ve stoklardaki ürünün ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılması için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışma başlatıldı. Geçtiğimiz hafta itibarıyla 80 bin tonu patates 23 bin tonu soğan olmak üzere toplam 103 bin ton ürünün piyasadan alındığını anlatan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu konuda şu bilgileri verdi:

BEKLENTİYİ GEÇTİ

"Biz bir sınır ve kısıt koymadık 60-70 bin ton civarı patates gelir diye düşünüyorduk ancak onun üzerinde bir rakam geldi. Bu süreçte üreticinin elini rahatlatmak ve tüketiciye de nefes vermek için bu çalışmaya başladık. Yeni sezona çok bir şey kalmadı. Pandemi başlayalı 14 ay oldu. Bu dönemde marketlerde kuyruk olmadı, sıkıntı yaşanmadı."

YAZIN FİYATLAR DÜŞECEK

Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti: "Market fiyatlarında düşüş başladı. Yaz boyu enflasyona pozitif, kışın negatif katkı yaparız. Gıdanın gidişatına baktığınızda pandemi hariç çekirdek enflasyonu kadar olur. Belli aylarda ateş pahası olur kışın, yazın ucuzluk geldi deriz. Geçen sene patates ve soğan ihracatına kısıt getirdik. Getirmeseydik yine 10 lira olacaktı. Dengeyi tutturmak gerekiyor."