100 ülkeden ‘sağlık turisti’ 4.5 milyar dolar getiriyor

100 ülkenin vatandaşı sağlık turizminde Türkiye’yi tercih ediyor. Saç ekiminin ardından estetik, sağlık turizminde ilk sırada yer alırken, Sağlık Yatırımcıları Derneği Başkanı Şahin, “Bu alanda yıllık  ciro 4.5 milyar dolara ulaştı” dedi. 

Miray ÇİMEN

Sağlık Yatırımcıları Derneği Başkanı ve Sıla Grup Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Şahin, Türkiye’nin bir sağlık cenneti haline dönüştüğünü ifade ederek, 100 ülkeden hastanın Türkiye’ye tedavi olmak için geldiğini söyledi. Şahin, sağlık turizminin cirosunun yıllık 4.5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “İstiklal Caddesi’nde gezerken kendinizi film setinde hissediyorsunuz. Kafası sargılı, yüzü şiş insanların yürüdüğü bir sokak oldu. Yabancılar özellikle saç ekimi, estetik, diş ve göz sağlığı için Türkiye’ye geliyor” ifadelerini kullandı. 

HEDEF 20 MİLYAR DOLAR

Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan İhsan Şahin, şunları söyledi: “Türkiye’de sağlık turizminde saç ekimi önemli bir sırada. Ardından estetik, diş ve göz var. Kamu kural koymalı, denetim yapmalı. Bu kimlik ortaya çıkarsa Sayın Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi sağlık turizminde 2023 yılında 20 milyar dolara ulaşabiliriz."

15 kat fazla harcıyorlar

Sağlık turizmi için gelen turistin normal zamanda gelen turistten 15 kat daha fazla döviz bıraktığını belirten Şahin, “Bıraktıkları döviz yaklaşık 7 bin dolar. Aynı kişi Antalya’da 10 gün kalsa 500 dolar veriyor. Hizmet ihracı olarak kabul edilecek, vergi geliri düzelecek, yurtdışındaki bürolara katkı sağlayacak, gerekirse karşılıksız kredi verecek tedbirler uygulanmalı. Bunların koordine edildiği bir mekanizmaya ihtiyaç var” diye konuştu. 

Kamu işbirliğiyle hedeflere ulaşırız

"Hedefe ulaşmak için başta şehir hastaneleri olmak üzere kamu hastanelerinin önemli olduğunu kaydeden Şahin, “Gelir 20 milyar dolara yaklaştığında 5-6 kat hasta gelecek. Bu ancak kamu işbirliğiyle yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Şehir hastanelerine tam puan 

Şehir hastaneleriyle ilgili de bilgi veren Şahin, şöyle konuştu: “Yaklaşık 40 şehir hastanesi yapmak için yola çıkıldı. Şu ana kadar 20’si tamamlandı. 11’inde hizmet başladı. Hizmet başlayan illerde de ciddi bir verimlilik var. Eski teknolojinin eski cihazların olduğu hastanelerle şimdiki hastaneler mukayese edilemeyecek derece kaliteli ve konforlu bir altyapıya sahip. 3-5 sene içerisinde ben kamu kültürü ve işletme kültürünü buna göre revize edip bu hastanelerin de en az 50-100 sene hizmet vereceğini düşünüyorum.”