100 milyar dolar hedefiyle en önemli başlık ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinde, iki ülke arasındaki '100 milyar dolarlık ticaret hacmi' hedefinin tekrar gündeme getirilmesi bekleniyor. St.Petersburg'daki görüşmede enerji, turizm, gıda ve sanayi sektörlerindeki yeni yatırımların ele alınacağı belirtiliyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin' bugün gerçekleştirecekleri görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin ön plana çıkması bekleniyor. Türkiye ve Rusya arasında geçen kasım ayında yaşanan uçak krizi sonrasında iki ülke lideri arasındaki ilk resmi görüşme bugün Rusya’nın St. Petersburg şehrinde yapılıyor. İki ülke arasında ‘100 milyar dolarlık ticaret hacmi’ hedefinin tekrar canlandırılması, enerji projelerinden turizme, gıda ve sanayi ürünleri ticaretinden yeni yatırımlara, ekonomiye dair birçok konunun bu görüşmede ele alınması bekleniyor. 

İHRACATTA İKİNCİ SIRADA 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretiyle, ilişkilerin normalleşmesi, ticari ilişkilerde de eski günlere dönülmesi bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi bu yılın 6 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 azalarak 13 milyar dolardan 8.5 milyar dolara geriledi. Türkiye’nin ihracatında ikinci, ithalatında ise üçüncü sırada yer alan Rusya bu yönüyle Türkiye ekonomisi için önem arz eden ülkelerin başında yer alıyor. 

TURİZM VE VİZE BAŞLIKLARI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin önemli başlıkları arasında turizme yönelik kısıtlamalar ve Türk vatandaşlarına uygulanan tek taraflı vize uygulaması yer alıyor. Rusya'dan Türkiye’ye yönelik charter uçuş seferlerinin ve tur satışlarının yasaklanması nedeniyle, turizm alanında Türkiye’nin kaybı yılın ilk yarısında 840 milyon dolar oldu. Bu dönemde Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısı, yüzde 87.4 geriledi ve 1.4 milyondan 183 bin 828'e düştü. 

SATIŞLAR YENİDEN BAŞLADI 

Rusya Devlet Başkanı Putin’in 1 Temmuz’da imzaladığı Türkiye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin kararnameyle Putin'in açıklamasının ertesi günü Türkiye'ye yönelik tur satışları tekrar başladı ve Türkiye'nin tatil noktaları tekrar Rusya'daki en popüler tur bölgeleri arasındaki yerini aldı. 

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ BEKLENİYOR 

Başta doğalgaz ticareti, Türk Akımı boru hattı ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projeleri olmak üzere enerji iş birliği ise iki ülke arasında en kritik konulardan biri olarak ön plana çıkıyor. EPDK verilerine göre, Türkiye 2015'te Rusya'dan 27 milyar metreküp doğalgaz ithal ederken, Türk Akımı projesinin de bu noktada önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor. Türkiye, projenin gerçekleşmesi halinde Karadeniz üzerinden inşa edilecek bir hatla yıllık 15,7 milyar metreküp doğalgaz almayı hedeflerken, inşa edilmesi planlanan ikinci hatla ise Türkiye üzerinden Avrupa'nın güneydoğu bölgesine doğalgaz taşıması planlanıyor. 

Görüşme müthiş etkili olacak 

İki liderin bugünkü randevusu iş dünyasında da olumlu bir hava estirdi.  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Galip Savaşır, "Bu durum başta bürokratlar olmak üzere birçok insan üzerinde müthiş etkili olacaktır. Rusya'nın bu görüşmeye çok iyi hazırlandığını biliyorum. Gerek ticari ilişkiler gerekse halklar arasındaki düşmanca bakış açısının değişmesi açısından çok önemli bir ziyaret olacak” dedi.

Uçuş trafiği hızlanacak 

TOBB Turizm Konseyi Başkanı Osman Ayık da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin ardından sektör adına işlerin yoluna girmesini beklediklerini söyledi. Ayık, "Bununla ilgili ön çalışmalar yapıldı. Rusya'dan bir heyet geçen hafta perşembe günü İstanbul'da, cuma günü de Antalya'da havalimanlarında incelemelerde bulundu. Bu temasların olumlu geçtiğini biliyoruz" dedi. Görüşmelerde charter seferlere uçuş izninin başlatılabileceğini dile getiren Ayık, böylece uçuş trafiğinde ciddi hızlanma yaşanacağını sözlerine ekledi. 

İkinci yarıda 600 milyon $

Rusya’ya ihracatın önemli kalemlerinden birini de yaş sebze-meyve oluşturuyor. Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, sektörün yılın ilk 6 aylık ihracatının yaklaşık 360 milyon dolarlık düştüğünü belirterek, "Her yıl Rusya'ya ihracatımızı yüzde 20 artırıyorduk, oradan da 60-70 milyon dolarlık bir kaybımız var. Yılın ikinci yarısında 600 milyon dolarlık ihracat öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

25 milyarlık nükleer projesi

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi kapsamında Türkiye ile görüşmelerin yeniden başladığını açıklamıştı. Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu NGS projesi de yaklaşık 25 milyar dolar bütçeyle Rusya tarafından gerçekleştiriliyor.