100 liralık ürün 170 lira olacak

5 ihracatçı birlik ve 13 sektörel dernek adına konuşan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, pamuk fiyatlarındaki astronomik artışa dikkat çekti.

Hazırgiyimde fiyatlar 'pamuk ipliği'ne bağlı... 5 ihracatçı birlik ve 13 sektörel dernek adına konuşan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, pamuk fiyatlarındaki astronomik artışa dikkat çekerek, "Eğer önlem alınmazsa bugün 100 TL'ye aldığınız ürünü mayıstan sonra 170 TL'ye alacaksınız. Fiyatlar yüzde 60 -70 zamlanacak" dedi.

EK VERGİ KALDIRILSIN

Ocak-ekim döneminde Türkiye'nin pamuk ipliği ihracatının 2020'ye göre yüzde 68.4 arttığını vurgulayan Gültepe, "Elyaf 2, iplik 4, kumaş 6-7 dolara ihraç ediliyor. Oysa biz o ürünleri işleyip, hazır giyim ve konfeksiyona dönüştürebilirsek 16-17 dolara satabilir, katma değerli ihracatımızı artırabiliriz" diye konuştu. Dernek ve birlikler, "Pamuk ve pamuk ipliği ihracatına gözetim uygulansın, iplik ithalatında ek vergi kaldırılsın" önerisinde bulundu.

5 BİRLİK, 13 DERNEKTEN ÇAĞRI

Toplantıda 5 ihracatçı birlik ve 13 sektörel dernek bir araya geldi. Sektör temsilcileri yaşanan süreci, "Son bir yılda pamuğun fiyatı dünyada yüzde 57, Türkiye'de yüzde 86 arttı. Pamuk ipliğini uluslararası piyasalara göre 0.80 - 1 dolardaha pahalıya alıyoruz. Fiyatın yanında tedarikte de sıkıntı yaşıyoruz. Önceleri 2 - 3 haftada gelen ham madde şimdi 4 - 5 haftada elimize ulaşıyor" diye anlattı.