''100 bin natamam konuta devlet müdahil olmalı''

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Çetinsaya, İstanbul'daki konut arzı sıkıntısı için çözüm önerdi: 100 bin natamam konut var. İnnova'da 4500, Fi Yapı'da 8500 konut bekliyor. Devlet bu mağduriyete çare bulmalı.

YAŞAR KIZILBAĞ

Avrupa Konutları markasıyla bugün kadar birçok proje geliştiren Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, İstanbul'da 100 bin natamam konut olduğunu belirterek devletin bu konutlar için devreye girmesini istedi. Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Çetinsaya "İstanbul'da natamam bekleyen 100 bin konut var. Sorduğumuzda hukuka intikal etti' diyorlar. İnnova'da 4500, Fi Yapı'da 8500 konut bekliyor. Satılmış, parası ödenmiş ama vatandaş teslim alamıyor. Devlet buna bir çare bulmalı. Devlet bu müteahhitleri bulup hesabını sormalı. Bunlar adımızı da lekeliyor" dedi.

Şu anda konut satışlarının durduğunu anlatan Çetinsaya "Bankanın yüzde 50 faiz verdiği yerde kimse benden konut almaz" dedi. Konut kredilerinin de kapandığını anlatan Çetinsaya "Enflasyon başımızı belası. Bugünler de geçecek. 2025'te düzlüğe çıkarız. Türkiye olarak kalkınmak için elimizden geleni yapmalıyız. Çünkü içeride ve dışarıda düşmanımız çok" dedi.

BODRUM YAPMIYORUM

Çetinsaya yabancı satış konusunda ise "Dubai yabancıya bir yılda 70-80 milyar dolarlık konut satıyor. Biz maalesef yeteri kadar pay alamıyoruz. 'Yabancıya satmayalım, fiyatlar yükseliyor' deniyor. Ne alakası var. Yatırım için arsa bitti. Bizde arsanın konuttaki maliyeti yüzde 50. Avrupa ve ABD'de yüzde 20'lerde" dedi. Çetinsaya şu anda 6 şantiyede faaliyetlerinin sürdüğünü belirterek "Ev sattığım insan kirada oturuyor diye düşünüyorum. O yüzden kısa sürede yapıp teslim ediyorum. En uzun teslimatım 24 ay. Kayseri'den İstanbul'a taşındığımızda babam Fatih'te bodrum ev tuttu. Hep güzel ev hayal ederdim. O gün bugündür bodrum ev yapmıyorum" dedi.

2000 SONRASI YAPILAN KONUTTA ENDİŞE ETMEYİN

Depremde yıkılan binalarla ilgili 2000 öncesini adres gösteren Çetinsaya şunları söyledi: "Şu an öyle bir yasa var ki şu an ne demirden ne betondan eksiltme mümkün değil. Yeni ruhsatlar yapı denetimden geçiyor. Yapı denetim firması da kuradan çıkıyor. Her gün gelip bakıyorlar. Keşke bu yasa 50 sene önce olsaydı. 2000 sonrası yapılan binadan endişeniz olmasın. Keşke zamanında Hazine arazileri arsa mafyasına kalmasaydı da gecekondular olmasaydı. Arsa mafyasından alıp gecekondular diktiler. Ya belediyenin ya da Hazine'nin İstanbul'daki en güzel yerleri işgal altında. İstinyepark'ın altı bile Hazine arazisi. Elektrik, su, asfalt gelmiş. Ben bir projemde 230 gecekonduya bedelini ödediğim halde 11 yıl uğraştım."

SİTE YÖNETİMLERİNE DÜZENLEME ŞART

Site aidatları, son dönemde gündemden düşmüyor. Bazı sitelerdeki aidatlar, kira artış oranlarını geçmesi nedeniyle dikkati çekiyor. Çenitsaya bu konudakibir soruya ise "Yaptığım projelerde 3-4 yıl site yönetimini ben yapıyorum. O yüzden Avrupa konutlarında aidat sorunu olmaz. Ben devredince işler değişebilir. Boru değiştirip ihale yapıyor. Parke taşı için ihale yapıyor. Site yönetimleri için düzenleme şart. Menfaat şebekelerinin eline geçmemeli" dedi.