10 milyon borçluya ‘sicil affı' şansı

Meclis'te bu hafta görüşülmeye başlanacak torba yasaya ‘sicil affı' da girdi. Kredi kartı, çek-senet veya banka kredisini aksattığı için sicili bozulan yaklaşık 10 milyon kişi, ödeme yaptığı taktirde ‘kara liste'den çıkacak.

Meclis'e sunulan torba yasa teklifinden 'kara listeye af' sürprizi çıktı. Toplam 52 maddeden oluşan teklifin 27'nci maddesine göre ödenmemiş çek-senet borçları ile kredi kartı borçları yüzünden kara listeye alınanlara sicil affı gelecek. Anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olup, kullandığı kredilerin anapara ve faizine ilişkin ödemeleri aksatanlara, karşılıksız çek/senet ile ödenmemiş kredi kartı borcu bulunanlardan, borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki sicil kayıtları silinecek.

TEMİZ SAFYA AÇILACAK

Ayrıca borçlarını yeniden yapılandıranlar da bu imkanlardan yararlanabilecek. Böylece kredi kartı veya kredi borcunu aksatan vatandaş, esnaf veya firmalar borcunu ödediğinde temiz safya açılmış olacak. Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar için, kredilerin yeniden yapılandırılması ve yeni kredi kullandırılması işlemlerine yönelik hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak. Yapılan hesaplamalara göre sicil affı yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

GÖRÜŞMELER BU HAFTA

Çalışanlardan, öğrencilere kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba kanun teklifinin Meclis görüşmeleri bu hafta başlıyor. Torba teklif, kamuya olan ödenmeyen borçlardan 2 bin liranın altında olanların aff edilmesini öngören, kur korumalı mevduat uygulamasının süresini 1 yıl uzatan, çalışanlara verilen nakit yemek ücretine vergi istisnası getiren, KYK kredilerinin faizleriyle 2 bin liranın altındaki icralık borçların silinmesi hükümlerini de içeren 4'ü geçici olmak üzere toplam 52 maddeden oluşuyor.

PERAKENDEDE CEZALAR 125 KAT ARTIYOR

Torba yasa ile perakende ticaret düzenlemelerine uymayanlara ceza 125 kat artıyor. Daha önce 2 bin TL olan ceza miktarı, 50 bin-250 bin lira olarak yeniden belirleniyor.

Taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı gibi ticari faaliyetleri yürütenlere yönelik mesleki davranış kurallarına uymayanlara verilen 3 bin liralık para ceza da artıyor. Cezalarda alt sınır 10 bin lira, üst sınır ise 300 bin lira olacak.

ÜÇ AYRI BORÇ SİLİNİYOR

Torba yasayla telekom, GSM, doğalgaz, elektrik, su borçları ile vatandaşların birbirleri arasındaki 2 bin liraya kadar olan borçlara ilişkin açılmış olan icra dosyaları kapatılacak. Bu şekilde alacağından vazgeçmiş olanlar, ilgili tutar kadar devlete olan yükümlülükleriyle mahsuplaşacaklar. Bu kapsamda yaklaşık 9 milyon dosya ve 20 milyar liralık bir büyüklük bulunuyor.

Varlık yönetim şirketlerinde bulunan 2500 liranın altındaki borçlar da silinecek. Maliye Bakanlığı bu değeri 5 bin liraya kadar çıkarabilecek. Silinen borçlar kadar tutar, alacaklı şirketlerin kamuya olan yükümlülüklerine mahsup edilecek.

Ayrıca maske yasağını ihlal edenlere yönelik verilen 2,7 milyar liralık para cezası iptal edilecek.