1 yılda 10'uncu rekor

İhracatta rekorlar serisi devam ediyor. İhracat ağustosta % 51.8 artışla 18.9 milyar dolara çıktı. Bu rakam Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ihracatı olurken son 12 ayın 10'unda rekora ulaşıldı.

Türkiye'nin ağustos ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51.8'lik artışla, 18 milyar 912 milyon dolara ulaştı. Bu rakam aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatı oldu. Böylece ihracatta son 12 ayın 10'unda Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.

İTHALATTA % 23.8 ARTIŞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile birlikte basın toplantısı düzenleyer dış ticaret verilerini açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 12 aylık ihracatta da 207.5 milyar dolar ile yeni bir Cumhuriyet rekoru kırdıklarını belirterek "Ocak-ağustos döneminde ise ihracat geçtiğimiz yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 37 artarak 140.2 milyar dolar olarak gerçekleşti" dedi. Muş "İthalat ise ağustosta yüzde 23.8 artışla 23.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ocak-ağustos döneminde 6.9 puan artışla yüzde 82.5'e yükselmiştir. Ağustosta ise ihracatın ithalatı karşılama oranı 15.5 puan artışla yüzde 81.5'e ulaştı" ifadelerini kullandı.

İHRACATÇIYA MÜJDE

Muş, ihracatçılar için bir de müjde vererek "İhracatçımızın kullandığı reeskont kredilerinin miktarını 30 milyar dolara çıkarmış bulunmaktayız" dedi. TİM Başkanı İsmail Gülle ise "Türk ihracatçı, son 12 ayda 207 milyar 469 milyon dolarlık ihracatla yıllık hedefini de aşarak önemli bir başarıya imza attı. 12 ayın 10'unda Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık" dedi.

Fırsatçıların gözünün yaşına bakmayacağız

Bakan Muş, haksız fiyat artışlarıyla vatandaşların kursağından geçecek ekmeğe gözünü diken fırsatçıların gözünün yaşına bakmayacaklarını ifade ederek, "Çarşıda, pazarda ve markette arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarıyla vatandaşımızın cebine elini uzatanlardan hesap soracağız. Fahiş fiyat artışı yapanlara karşı tüm enstrümanları kullanacağız" dedi.

81 bin firma ilk kez ihracatçı oldu

İhracata duyulan yoğun ilgi, ağustosta ihracatçı firma sayısına da yansıdı. 1455 firma, geçtiğimiz ay ilk kez ihracat yaptı. Yılbaşından bu yana ihracat ailesine katılan firma sayısı 81 bine yaklaştı.