1 trilyon dolarlık pazarda Türkiye de ‘Etki'li olacak

Kârlıllığın yanı sıra yoksullukla mücadele, iklim değişikliği gibi küresel sorunlara çözüm bulan ‘Etki Yatırımları' dünyada hızla gelişiyor. Türkiye, 1 trilyon dolarlık bu pazardan % 1 pay almak için atağa geçti.

Küresel ölçekte sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için her yıl 2.5 trilyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç var. Bu finansmanın sağlanmasında Etki Yatırımları (Impact Investment) modelinin önemli rol oynaması bekleniyor. Çevresel ve sosyal fayda yaratan girişimlere finansman önceliği vererek dünyanın sorunlarına çözüm bulmayı hedefleyen bu iş modelinin dünyadaki hacmi 2021 itibarıyla 1 trilyon dolara ulaştı.

YENİ FONLAR KURULUYOR

Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) raporuna göre ise yakın bir dönemde 26 trilyon dolarlık sermaye etki yatırımlarına yönelecek. Türkiye'yi etki yatırımları alanında önemli bir merkez haline getirmek için geçen nisan ayında Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) oluşturuldu. Kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren 30 önemli kurumun temsilcilerinden oluşan kurul, etki yatırımını Türkiye'de ana akım bir yatırım modeli haline getirip Türkiye'nin bu alanda uluslararası iş birliklerine, modellere ve projelere imza atmasını hedefliyor. Yılda 550 girişimin kurulduğu Türkiye'nin etki yatırımları alanında önemli potansiyel barındırdığına dikkat çeken EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil, "Ülkemizde 9 bin sosyal girişimci bulunuyor. Bunların etki yatırımına dönüşme olasılığı çok yüksek. Uluslararası finans kuruluşları, vakıflar, kalkınma bankaları ve AB fonları finansmanda önceliği etki yatırımlarına veriyor. Şu anda Türkiye'de birçok kurum etki yatırım fonu kurmak için hazırlık yapıyor. Tüm bu çalışmalarla Türkiye global etki yatırımı pazarından yüzde 1'lik potansiyeli çekebilirse bu ülkemiz için önemli bir başlangıç olur" dedi.

15 girişimle hızlanacak

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ), Türkiye Girişimcilik Vakfı, Impact Hub Istanbul ve UNDP Türkiye iş birliğinde Türkiye'de etki girişimlerini hızlandırmak için bu yıl üçüncü kez Accelerate2030 programını hayata geçiriyor. Bu yıl 20'den fazla ülkede gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük etki ölçeklendirme programı olarak öne çıkan Accelerate2030 programının ilk aşamasını tamamlayan 15 girişim şunlar: Algae Biodiesel, Anadolu Meraları, CraveHome, Ecording, EVREKA, Genz Biotechnology, iFarm Agri tech, Laska, Macerita, Moritoys, Nivogo, Oleatex, Sanad, SOYL-GEL ve This Is Mana.

3 milyon kız çocuğu eğitime katıldı

Dünyada 6 yıllık geçmişe sahip Etki Yatırımları ABD ve Kanada'da daha çok büyük hacimli fonların ve vakıfların faaliyet alanı olarak görülürken, Güney Amerika, Hindistan, Bangladeş ve Afrika'da sosyal girişimcilik, mikro kredi gibi alanlarda uygulama buldu. Örneğin Hindistan, kız çocuklarının eğitime devam etmesi için çıkardığı sosyal etki bonosuyla 3 milyon kız çocuğunun eğitim almasını sağladı. Seyşeller'de sürdürülebilir deniz ve balıkçılık projesi için Mavi Bono çıkarıldı.