1 saatlik siber saldırının maliyeti 1 milyar dolar

'Cyber Camp 2017 Kış Kampı'nın açılışında konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, veri güvenliğinin önemli bir sorun olduğunu belirterek, ''1 saatlik bir siber saldırının maliyeti 1 milyar dolar'' dedi. 

Türkiye’nin bilişim vesiber güvenlik alanlarında çalışacak yetişmiş insan gücü ihtiyacı için Bilişim İnovasyon Derneği tarafından Turkcell sponsorluğu ve Mental IK desteğiyle gerçekleştirilen 'Cyber Camp 2017 Kış Kampı (Siber Güvenlik Kampı)' İstanbul'da başladı. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça açılış etkinliğindeki konuşmasında, bilginin insanlığın ilk dönemlerinden bu yana hayattaki yeri ve önemine işaret ederek, zamanın şartlarına göre evrilen bilginin insanoğluna bir emanet olduğunu söyledi. Sahip olunan her şeyin bir değeri ve anlamı olduğunu belirten Akça “Şaşırtıcı biçimde sayısallaşma, otomasyon, sanallaşma, robotlaşma yaygınlaşıyor. Henüz de yolun başındayız. Milyarlarca internete bağlı cihaz, trilyonlarca sensör belki hayatımızın bir parçası olacak. Yazılımı, donanımıylaher an bizimle birlikte olan, gittikçe akıllanan makineler bizi istila edecekler" diye konuştu. 

TRİLYON HARCAYAN VAR 

Bu durumu yönetmek gerektiğini belirten Akça, bu yönetim için güvenliğin nasıl temin edileceğinin bilinmesi gerektiğini belirtti. Akça, bu güvenliğin sağlanabilmesi için trilyon harcayan ülkeler bulunduğunu belirterek  "Eylül ayında ABD'de 5-6 saatlik bir siber saldırının ekonomiye maliyeti 5-6 milyar dolar diyorlar. Yani 1 saatlik bir saldırının maliyeti 1 milyar dolar. Bunlarla mücadele etmek kolay değil elbet ama iyiler hep galip gelecektir. İyi olmak için çalışmak, gayret etmek lazım" dedi.

Cüzdanı unutmaktan önemli 

İnternet ve internete bağlı cihazlar olmadan bundan sonraki yaşamımızı sürdürmemizin mümkün olmadığını belirten BTK Başkanı Sayan sözlerine şöyle devam etti: "Evde cep telefonunu unutmamız, cüzdan unutmaktan daha önemli hale geldi. Yaşam kalitemizi internetin güvenli ve verimli kullanımıyla ölçer hale geldik. Bilişimle ilgili konular ve internet hayatımızın her alanını sarıyor. Bu kadar bizi saran bir şeyde önümüzdeki sorunların en büyüklerinden biri de siber güvenlik. İnternet hızımızı artırdıkça aynı oranda siber tehditlerle, istenmeyen içeriklerle karşı karşıya kalacağız. Siber savaşlar artık dünyanın her tarafında konvansiyonel silahların da, konvansiyonel savaşların da önüne geçmiş durumda."