1 milyarlık antibiyotik yuttuk!

Antibiyotiklere yılda 1 milyar lira ödendiğini belirten Bakan Akdağ, doktorların artık antibiyotik kullanımına 5 dakikalık bir testle karar vereceklerini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için harekete geçti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ‘Akılcı Antibiyotik Kullanımı’ lansman toplantısına katılarak, önemli açıklamalarda bulundu.

HER ÜÇ HASTADAN BİRİ 

Bakan Akdağ, Türkiye'nin antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ve bakterilerin de antibiyotiklere dirençli olması açısından OECD ülkeleri içinde en kötü durumda olan ülke olduğunu ifade ederek, bakanlık olarak antibiyotiklere yılda 1 milyar lira ödendiğini açıkladı. Bakan Akdağ, vatandaşları bilgilendirmek için spotlar, afiş ve el ilanları hazırladıklarını kaydederek, "Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Antibiyotik ateş düşürücü değildir. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor" ifadelerini kullandı. 

5 dakikalık testle karar verilecek

Bakan Akdağ, doktorların artık hastanın antibiyotik kullanıp kullanmayacağına 5 dakikada sonuç veren hızlı tanı testiyle karar vereceğini söyledi. Boğaz kültür testinin uzun sürdüğünü de belirten Bakan Akdağ, hızlı beta testiyle hastanın boğazından alınan sürüntüde sadece beta çıkarsa bu durumda antibiyotik kullanacağını kaydetti.