1 milyar lira iade

EPDK, 40 şirkete idari soruşturma açtı. Alınan karar uyarınca bu şirketler gerçek dışı beyanlarla kasasına koyduğu 11 milyar lirayı tüketicilere iade edecek ve bu bedel doğrudan faturalara yansıyacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) kapsamında gerçek dışı bildirimleri tespit edilen 40 şirket hakkında idari soruşturma açılacağını duyurdu. EPDK'nın aldığı karar doğrultusunda 40 şirket 11 milyar lirayı geri ödeyecek. Bu tutar, tüketicinin elektrik faturasına yansıtılacak. Alınan bilgiye göre karar, EPDK'nın arz güvenliğini sağlamak ve tüketicileri yüksek maliyetten koruyabilmek için 1 Nisan 2022'de devreye soktuğu azami uzlaştırma fiyat mekanizması (AUF) kapsamında alındı.

GERÇEĞE AYKIRI BEYAN

Bazı şirketlerin AUF kapsamında beyan edilen bütün anlaşmaların fiyat ve miktarlarının gerçekleşme değerlerini inceleyen EPDK'nin sisteme aykırı fiyat hareketleri tespit ettiği öğrenildi. AUF kapsamında son tüketiciye ulaşması gereken bedellerin "bazılarının hatalı bazılarının ise kasıtlı olarak "EPİAŞ'a gerçeğe aykırı nitelikte beyan edildiği ortaya çıktı. Bazı bildirimlerde de sonradan değiştirilen anlaşma fiyatları ve miktarları ile AUF kapsamında tüketiciye sağlanacak kazanımın engellendiği tespit edildi.

FAİZİYLE GERİ ÖDENECEK

Bunun üzerine EPDK 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 liranın geri ödenmesine karar vermiştir. Yapılan açıklamada "Faiziyle birlikte 11 milyar lirayı aşan bu meblağ AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerimizin faturasına yansıtılacaktır" denildi.

5 İLDE DAHA GÜNEŞ VE RÜZGAR İÇİN İHALE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 4 ilde 5 araziyi rüzgar ve güneş enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti. Bakanlığın konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Mersin, Niğde, Konya ve Karaman'da rüzgar ve güneş enerjisine dayalı 5 YEKA belirlendi. Kararda, söz konusu alanların köşe koordinatları, krokileri bilgileri ve alan büyüklükleri paylaşıldı.

ARŞİMET BURGU'YLA ÇEVRE DOSTU ENERJİ

Meriç Nehri'nde kurulan 'Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali' çalışmalarında sona gelindi. Kendi kategorisinde dünyada en büyük projelerden biri olduğu belirtilen santraldeki 14 burgu türbinin dönmesiyle yılda 14 milyon 300 bin kilovatsaat elektrik üretilecek. Santraldeki 1 burgudan elde edilen gelir Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı'na aktarılacak. 13 burgu türbinden ele edilecek enerji gelirinin 6 yılda proje finansmanını karşılaması bekleniyor. Ardından ise 14 türbinden elde edilecek kazanç vakfın geliri olacak. Arşimet Burgusu, temelde ağırlık prensibi ile çalışıyor. Türbinin her bölümünde bir su ağırlığı oluşuyor ve bu ağırlık burgu milinde ve kanatlarda bir döndürme kuvveti yaşatıyor. Burgunun dolayısıyla jeneratör milini çevirerek enerji üretmesini sağlıyor.