1 günde 1.8 milyar dolar dış kaynak

Türkiye'nin uyguladığı Orta Vadeli Plan (OVP) ve uluslararası not artışının da etkisiyle, yabancı fon akışı hızlandı. Sadece dün Eximbank, Türkcell ve QNB Finansbank'ın kredi anlaşmalarıyla 1.8 milyar dolarlık dış kaynak sağlandı.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Kurulu'na katılan Mehmet Şimşek ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

1) EXİMBANK'A 1 MİLYAR EURO KREDİ: Türk Eximbank, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı-garantisi ve Dünya Bankası Grubu üyesi olan International Bank for Reconstruction and Development'ın (IBRD) 600 milyon euro tutarında ilk zarar tazmin yapısında sunduğu garantisi altında, toplam 1 milyar euro (1.08. milyar dolar) tutarındaki 'Türkiye Yeşil İhracat Projesi' kredi sözleşmesine imza attı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank'ın katılımlarıyla gerçekleştirilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank'ın bugüne kadarki en büyük borçlanma işlemi, aynı zamanda IBRD'nin ise ihracatçıların yeşil dönüşümünü destekleyen ilk garanti işlemi olma özelliğine sahip.

2) TURKCELL'E ÇİN'DEN 300 MİLYON EURO: Turkcell ile Çin'in önde gelen bankalarından Çin Kalkınma Bankası 10 yıl vadeli toplam 300 milyon euro (326 milyon dolar) tutarında kredi anlaşması için ön protokole imza attı. Kredi, Turkcell tarafından yapılacak telekom ekipman alımlarının finansmanında euro karşılığı Çin Yuanı (RMB) cinsinden kullanılabilecek. Bu finansman, Turkcell'in uzun vadeli büyüme ve başarısı için sağlam bir temel oluşturmasının yanı sıra finansal istikrarını koruyarak gelecekteki büyüme fırsatlarını değerlendirmesi konusunda da önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

3) QNB FİNANSBANK'A 400 MİLYON DOLAR: QNB Finansbank 400 milyon dolar değerinde sürdürülebilir sendikasyon kredisi sağladı. 273.8 milyon dolar ve 116 milyon euro tutarlarında iki dilimden oluşan 367 gün vadeli sendikasyon işleminin toplam maliyeti, geçen yıl aynı dönemde imzalanan sendikasyon işlemine kıyasla piyasa paralelinde 175 baz puan daha aşağıda gerçekleşti.

DIŞ FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış finansmana erişim sorunun büyük bir oranda çözüldüğünü söyledi. Dün Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Kurulu'nda konuşan Şimşek, "Türkiye'ye şu anda sermaye akışı çok güçlü. Biz müdahil olmasak lira değerlenecek" dedi. Şimşek'in konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Enflasyonda geçiş dönemi bu ay itibarıyla sona eriyor.

Şu anda dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz, eylülde 40'lı rakamları görebiliriz.

Bütçe açığını gelecek yıl yüzde 3'ün altına çekmekte kararlıyız.

Vergi muafiyet ve istisna çalışmalarımız devam ediyor, bir noktaya getirdik.

Vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarımız devam ediyor.

Hedefimiz cari açığı kalıcı bir şekilde yüzde 2.5'in altına indirmek.

İç talebin daha makul bir düzeye geldiği görülüyor, bunun devam edeceğini düşünüyoruz.

Çıktı açığı önümüzdeki aylarda büyük ihtimalle dezenflasyonist bir noktada olmaya başlayacak.

Merkez Bankası rezervleriyle ilgili kaygılar Türkiye'nin gündem maddesi olmaktan çıkacak.