1 Eylül'de balık var mı, yok mu?

Müsilaj, balıkçılarla akademisyenleri karşı karşıya getirdi! ‘Vira bismillah ertelensin' tartışması. Balıkçılar 1 Eylül'de ‘Vira Bismillah' demeye hazırlanırken “Marmara'da av sezonu ertelenmeli mi?” tartışması çıktı. Bazı akademisyenler erteleme önerirken balıkçılar bu adımın sektör için ceza olacağı görüşünde.

Marmara Denizi'nde yüzeyden temizlenen deniz salyası yani müsilaj 20-30 metre derinlikte varlığını sürdürürken, "Marmara Denizi'nde av sezonu ertelenmeli mi?" tartışması ortaya çıktı. Balıkçılar avlanma yasağının kalkacağı 1 Eylül'de 'Vira Bismillah' demeye hazırlanırken İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknoloji ve Yönetimi Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdevs Saadet Karakulak, bu tarihte balıkçılık faaliyetinin kısmen durdurulması gerektiğini söyledi.

BALIK STRES ALTINDA

Karakulak "Müsilaj denizlerdeki canlı yaşamını tehdit etmekte. Bu nedenle balıklar ve diğer deniz canlıları stres altına girmiş durumda. Balıklar şu an Karadeniz ve Ege Denizi'ne göç yapma eğiliminde. Kalan balıklarsa stres altında ve nereye göç edeceklerini şaşırmış vaziyette. Bu durumda balıkçılık faaliyeti ve avcılık baskısı oluşturulması doğru bir yaklaşım değil. En azından 1 Eylül ve 15 Nisan arası balıkçılık kısmen durdurulması lazım."

SİSTEM ÇÖKTÜ

Balıkçıların denizi çok iyi tanıdığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek "40 bin tona yakın küçük boydaki balıklar avlanıyor ve satışa sunulmayacak boyda olduğu için balık unu fabrikalarına gidiyor. Bu durum Marmara Denizi'nin pelajik sisteminin çökmesi demek. Bu çökmenin ardında jelimsi canlılarda artış yaşanıyor. Dengeyi sağlayabilmek için küçük balıkları avlamamamız lazım. Özellik balıkların gelişim sahalarında avcılığın durdurulması gerekiyor. O yüzden Marmara'da bir ya da iki dönem balıkçılık durdurulmalı" diye konuştu.

TEK SORUMLUSU BALIKÇILAR DEĞİL

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da "1 Eylül'de balıkçılık serbest olsun mu, olmasın mı? Konumuz bu değil. Müsilaj balıkçılar yüzünden ortaya çıkmadı. Tek sorumlu balıkçılar değil. Avcılığı kapatalım, Müsilaj çözülsün diye bir şey yok" dedi.

AV YASAĞI FAYDA GETİRMEZ

Marmara Denizi'nde balıkçılığın kısmen durdurulmasının doğru bir karar olmadığını belirten İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Başkanı Erdoğan Kartal, "Marmara Denizi'nde balıkçılığın bir sezon durdurulması bizler için doğru bir karar olmaz. Balıkçılar bu süre içerisinde ne yapacak? Balıkçıya bir maddi destek sağlanması gerekir. Marmara Denizi'ni balıkçılığa kapattığımız zaman bir sürü mağdur yaratmış oluruz. Bu da hiç kimsenin faydasına olmaz" ifadelerini kullandı. 40 yıldır balıkçılık yapan Ramazan Dereli ise "Balıkçılığın bir sezon kapatılması bizi mağdur eder. Bu kapanmanın balıkçı için çok ağır bir bedeli olur. Şu an Marmara Denizi'ne kayıtlı 4- 5 bin kayıtlı balıkçı bulunmakta. Her teknede 50- 60 tane çalışan kişi var. Bu nedenle sezonun durdurulmasının çok doğru bir karar olacağını sanmıyorum" dedi.

BEKLEME LÜKSÜMÜZ YOK

TİM Su Ürünleri Sektör Konseyi Başkanı Ahmet Tuncay Sagun "Avlanmayı yasaklamak veya ertelemek çözüm değil, sektörü cezalandırmak olur. Pandemi nedeniyle zaten sıkıntılı günler geçiren balıkçılık sektörünün bekleme lüksü yok. Avlanma kurallarına dikkat edersek hiçbir sakınca yok" dedi.