Yüzde 65'i delen özele sıkı takip

MEB özel okullardaki fahiş fiyat zamlarını takibe aldı. Bakan Özer, “İnceleme başlattık. Kayıt ücreti olarak yüzde 65'in üzerinde artış varsa veliler mutlaka bize başvursun” dedi.

HABER MERKEZİ

Yeni eğitim öğretim yılı için kayıt işlemlerini hızlandıran özel okullar, velilerden 'sosyal etkinlik' ve 'genel gider' kalemleri altında ücret talep etmeye başladı. Yüzde 65 zam sınırına rağmen yüzde 200'leri bulan artışlarla karşılaşan velilerin de bakanlığa şikayetleri yoğunlaştı. MEB şikayetleri değerlendirmeye alırken, Bakan Mahmut Özer, okulların belirlenen sınırın üstünde zam yapamayacağının altını çizdi.

MEB'in 2'den 3'e; 3'ten 4'e gibi kademeler arasındaki geçişlerdeki artış oranlarını belirleme hakkına sahip olduğunu belirten Özer, "Normalde mevcut cari yönetmeliğe göre düzenleseydik %105'lik bir artış yaşanması gerekiyordu. Bu değişiklikle TÜFE ile sınırlandırıp, %65 olarak belirledik" diye konuştu.

ÖZER: GEREĞİNİ YAPARIZ

Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Bu belirlediğimiz oranın üzerinde herhangi bir okul zam yapamaz. Eğer okul kayıt ücreti olarak %65'in üzerinde artış varsa veliler mutlaka bize başvursun, gerekli incelemeleri yaparız. Yemek, kitap, taşıma ile ilgili ücretlerde geçen senekine göre çok olağanüstü artışların olduğu iddia ediliyor. Bu iddialarla ilgili inceleme başlattık, gerçekten doğru mu tespit edeceğiz. Sonra da gereğini yapacağız."MEB, özel okulların eğitim ücreti artışlarını ve öğrencilere verdikleri diğer hizmetlere ilişkin ücretleri, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve "Özel Okul Kayıt Sözleşmesi" gibi mevzuat hükümleri kapsamında denetliyor. Mevzuata göre, özel okullar, gelecek yıl için ara kademedeki öğrenciler için yüzde 65'lik zam oranını, bakanlığın bilişim sistemleri (MEBBİS) programına 'eğitim ücreti' olarak işlemek zorunda. Bu nedenle bu oranın üstündeki zammı sistem kabul etmiyor.

KAPATMA CEZASI DA VAR

Mevzuatta, öğrenci kayıt sözleşmesinde yer almayan bir kalemin veliden istendiğinin tespit edilmesi halinde 'kademeli ceza sistemi' tanımlanıyor. İlk değerlendirmede, şikayetler doğruysa, öncelikle özel öğretim kurumuna asgari ücretin 5 katı kadar idari para cezası uygulanması gündeme gelebiliyor. Aynı fiilin tekrarı halinde ise asgari ücretin 25 katı kadar idari para cezası kuruma tebliğ edilebiliyor. Mevzuat, aynı fiilin üçüncü kez işlenmesi halinde kuruma kapatma cezası verilebilmesini içeriyor.

YEMEK ÖDEMESİ İSTEĞE BAĞLI OLMALI

Öğrenci kayıt sözleşmesinde, 'eğitim ücreti' dışında kalan 'yemek, kahvaltı, takviye kursu, yatakhane, kitap, kırtasiye, servis ve etüt' adıyla 8 kalemde tanımlanan giderler 'velinin isteğine bağlı' hizmet kalemleri olarak sıralanıyor. Bakanlık, velilerin 'isteğe bağlı' bu hizmetlerin zorunlu olarak eğitim giderlerine dahil edilmesiyle ilgili şikayetlerini de değerlendiriyor.