YÖK'ten vakıf üniversitelerine uyarı geldi: TÜFE'den fazla zam yapmayın

YÖK, vakıf üniversitelerini açıklanan TÜFE oranlarından fazla zam yapmamaları konusunda uyardı. Üniversitelerden, belirlenen ücret dışında ilave değişiklik yapılmaması da istendi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerine öğrenim ücretleri konusunda uyarı yazısı gönderdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın imzasıyla gönderilen yazıda; öğrencilerin kriterlerinin başında öğrenim ücretlerinin geldiği hatırlatıldı. Yazıda; "Bilindiği üzere devlet üniversitelerinde 2011-2012 Akademik Yılı'ndan beri birinci öğretimdeki öğrencilerden katkı payı alınmıyor. Yine bilindiği gibi vakıf yükseköğretim kurumları kazanç amacına yönelik kurulamaz. Adayların kaydolacakları programın tamamlanma süresi boyunca yaklaşık güncellenme oranları ile öğrenim ücretlerini bilmek istemeleri, sürpriz veya beklenmedik bir ücret değişikliği ile karşılaşmak istememeleri son derece haklı ve meşru bir taleptir" denildi.

12 AYLIK TÜFE BAZ ALINACAK

Yazıda şu ifadelere yer verildi: "Ücretlerin dönemsel değil, yıllık ve tayin edilmiş bir miktar olarak tespit edilmesi. Ücretlerin tercih veya yatay geçiş dönemlerinden önce net bir miktar olarak ve her bir adayın kolayca ulaşabileceği şekilde ilan edilmesi. Kayıt esnasında taahhüt edilmiş öğrenim ücreti artış oranlarının aşılmaması ancak her halükarda yapılacak artışlarda en çok tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama oranın esas alınması ve bu kapsamdaki güncellemelerin internet sitelerinden duyurulması. Kayıt sonrası her ne ad altında olursa olsun açıkça ilan edilmemiş ilave/beklenmedik ücret ve ücret artışı talebinde bulunmamaları. İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı."