YÖKDİL ile YDS arasındaki fark ne? İşte YÖKDİL sınavıyla YDS farkı...

Akademik kariyer yapmak isteyenler dil puanı elde etmek için YÖKDİL veya YDS'ye giriyorlar. YDS'yi zor olarak nitelendiren adaylar çoğu kez YÖKDİL sınavını daha yapılabilir bulduğunu söylüyor. Dil sınavlarına ilk kez girecek olanlar ise YÖKDİL ile YDS farkı nedir? sorusunun yanıtını araştırıyor. YÖKDİL sınavıyla YDS arasında ne fark var? İşte ayrıntılar...

Bu hafta sonu gerçekleştirilecek olan YÖKDİL için araştırmalar hızlandı. Daha önce Anadolu Üniversitesi bünyesinde düzenlenen YÖKDİL son olarak ÖSYM tarafından yapılmaya başladı. YDS'de zorlanan adaylar YÖKDİL sınavını tercih ediyorlar. Peki, YÖKDİL ile YDS farkı nedir? YÖKDİL sınavıyla YDS arasında ne fark var?

YÖKDİL SINAVIYLA YDS ARASINDA NE FARK VAR?

YÖKDİL ve YDS'nin sınav süreleri, sınav soru sayısı, yanlışın doğruyu götürmemesi durumu ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilme durumu yönünden aynı.

YÖKDİL ile YDS arasında geçerlilik bakımından birtakım farklılıklar bulunuyor.

YÖKDİL'in geçerlilik alanları:

  1. Yüksek lisans ve doktora başvurularında
  2. Doçentlik başvurularında
  3. TUS ve DUS başvurularında
  4. Bazı üniversitelerin hazırlık sınıflarından muafiyet

YDS'nin geçerlilik alanları:

  1. Yüksek lisans ve doktora başvurularında
  2. Doçentlik başvurularında
  3. TUS ve DUS başvurularında
  4. Bazı üniversitelerin hazırlık sınıflarından muafiyet için
  5. Yabancı dil tazminatı için
  6. KPSS başvurularında dil puanı isteyen yerlere başvuru

En büyük fark YÖKDİL'in 3 ayrı alanda yapılıyor olması. YÖKDİL sınavına fen, sosyal veya sağlık alanlarından birini seçerek giriyorsunuz. Okuma parçaları seçtiğiniz alanla sınırlı oluyor.

İki sınavın soru tipleri hemen hemen aynı. Sadece birkaç fark bulunuyor. YÖKDİL'de YDS'de olan Dialog (Diyalog Tamamlama) ve Restatement (Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma) soru tiplerinden soru çıkmıyor.

YDS VE YÖKDİL YILDA KAÇ DEFA YAPILIR?

YDS genellikle kağıt üzerinde yılda 3 kez, bilgisayar üzerinde ise Ankara, İstanbul ve İzmirde e-YDS adıyla hemen hemen her ay gerçekleştiriliyor. Yani YDS/e-YDS sınavlarına her ay girebiliyorsunuz.

YÖKDİL ise genellikle yılda 2 defa yapılıyor. Bazı yıllar 3 defa yapıldığı da oldu. YDS'ye oranla çok daha az yapılan bir sınav.

YÖKDİL sınav giriş belgesi sorgulama ekranı! YÖKDİL sınav giriş yerleri nasıl öğrenilir?

YÖKDİL 2 ne zaman yapılacak? Ertelenen YÖKDİL bu pazar mı?