Üniversiteler güz döneminde açılacak mı?

Üniversiteler koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara vermiş ve öğrenciler dersleri online olarak takip etmişlerdi.

Yükseköğretim kurumları uzaktan eğitime devam edecek veya yeniden okula dönüş yapılacak. Bu kararın alınmasında şüphesiz salgının gidişatı da belirleyici olacak.

YÖK: UZAKTAN EĞİTİM ORANI YÜZDE 40 OLACAK

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Ankara’daki merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen YÖK Başkanı Yekta Saraç, "Önlisans, lisans ve yüksek lisans düzeydeki örgün programlarda uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek ders oranı yüzde 40'a yükseltildi. Böylelikle dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan karma öğretim modeline diledikleri takdirde üniversitelerimiz uygulamayla geçebilecek" dedi.

YÖK Başkanı Saraç, yapısal değişikliklerinin ikinci kısmı olan uzaktan öğretimle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Saraç, üniversiteleri küresel değişime, yeni ve zor döneme hazırlıklı kılabilmek, yükseköğretimi uluslararası rekabete sokabilmek için bazı yeni ve yenilikçi düzenlemeler yaptıklarını belirtti. Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde küresel salgın sürecinde yurtdışında okuyan Türk öğrencilerle ilgili ve Türkiye'de yabancı uyruklu öğrencilerin gelmesine yönelik düzenlemeleri açıkladıklarını hatırlatan YÖK Başkanı, uzaktan öğretim ile ilgili yapısal değişikliğe yönelik bazı kararları açıkladı.

Saraç açıklamasında şunları ifade etti:

"Bilindiği üzere küresel salgın nedeniyle bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüz yüze eğitime ara verilerek, uzaktan öğretime geçildi. Yaşanan süreç, yükseköğretim kurumlarımızın her şeye rağmen derslerin uzaktan öğretime ilişkin gerekli hazırlıkları çok hızlı bir şekilde yürütebildiğini de ortaya koydu. Bununla birlikte bazı yükseköğretim kurumlarımızın, alt yapısının geliştirilmesi gereken yönleri de bulunuyor. Fakat bu durum, yükseköğretimi güçlü bütün sistemler, dünya sıralamalarındaki ilk 100'de yer alan tüm üniversiteler için de geçerli. Gerekli adımların vakit geçirilmeksizin atılması durumunda çok hızlı mesafe alınacağımıza güçlü bir şekilde inanıyorum" diye konuştu.