YÖK Anadolu Projesi nedir? YÖK Anadolu Projesi ile hangi üniversiteler eşleşti?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen YÖK Anadolu Projesi Programı'na katıldı. YÖK Anadolu Projesi Anadolu'daki yeni gelişen üniversitelerle daha gelişmiş üniversiteleri eşleştirdi. YÖK Anadolu Projesi nedir? Hangi üniversiteler eşleşti? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. İşte tüm merak edilenler...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Kurumları Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen toplantıda Başkan Erdoğan projeye ve gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yeni YÖK'ün politikaları ve projeleri kapsamında kurgulanarak planlanmış olan YÖK Anadolu Projesi hayata geçti. Peki, YÖK Anadolu Projesi nedir? Hangi üniversiteler eşleşti?

YÖK ANADOLU PROJESİ NEDİR?

YÖK Anadolu Projesi'nin yeni kurulan veya gelişmekte olan "genç üniversitelerin", bazı alanlarda gelişiminin diğer üniversiteler tarafından desteklenmesi amacıyla faaliyete geçirildiği belirtiliyor.

YÖK Anadolu Projesi ile 15 genç üniversite toplam 63 bölümündeki öğrencilerin bazı dersleri, bu 12 üniversitenin kıdemli hocalarından almalarıyla eğitimde kalitenin ve mezun niteliğinin artırılması amaçlanıyor.

Proje ile yine bu bölümlerdeki genç akademisyenlerin de kıdemli üniversitelerin araştırma alt yapılarından, kütüphane imkanlarından yararlanmaları, ortak yayın ve projeler gerçekleştirmeleri yoluyla daha donanımlı ve daha yetkin hale gelebilmelerine imkân sağlanıyor.

Proje, lisansta olduğu kadar, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki genç akademisyenlere de önemli katkılar verecektir. Üniversitelerimizin "Açık Bilim – Açık Erişim" ve uzaktan eğitim olanakları da pandemi döneminde projenin yürütülmesine geniş bir kolaylık sağlayacaktır.

Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülecek olan projenin 2020-2021 akademik yılı bahar dönemi ile itibariyle hayata geçirilmesi planlanıyor. YÖK Anadolu Projesinden yararlanacak olan genç üniversitelerimizdeki öğrenci sayısı 170 bin 480'dir.

HANGİ ÜNİVERSİTELER EŞLEŞTİ?

* Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi - Ankara Üniversitesi

* Ardahan Üniversitesi - Selçuk Üniversitesi

* Artvin Çoruh Üniversitesi - Uludağ Üniversitesi

* Bartın Üniversitesi - İTÜ, ODTÜ

* Bayburt Üniversitesi - Gazi Üniversitesi

* Bingöl Üniversitesi - Erciyes Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi

* Bitlis Eren Üniversitesi - Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi

* Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi - Hacettepe Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi

* Hakkari Üniversitesi - Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi

* Iğdır Üniversitesi - Ege Üniversitesi

* Kilis 7 Aralık Üniversitesi - İstanbul Üniversitesi

* Munzur Üniversitesi - İTÜ, Hacettepe Üniversitesi

* Muş Alparslan Üniversitesi - Çukurova Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi

* Siirt Üniversitesi - Çukurova Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi

* Şırnak Üniversitesi - İstanbul Üniversitesi

"GENÇ" VE "KIDEMLİ" ÜNİVERSİTELER BELİRLENDİ

Proje kapsamında YÖK tarafından ilk olarak "Genç Üniversiteler" olarak adlandırılan 2006 yılı sonrasında kurulan 15 devlet üniversitesi ile; "Kıdemli Üniversiteler" olarak adlandırılan 2006 yılından önce kurulmuş, belirlenen alanlarda insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş 12 devlet üniversitesi belirlenmiştir.

Genç Üniversiteler: "Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis Eren, Erzincan Binali Yıldırım, Hakkâri, Iğdır, Kilis 7 Aralık, Munzur, Muş Alparslan, Siirt ve Şırnak" Üniversiteleridir.

Kıdemli Üniversiteler: "Ankara, Bursa Uludağ, Çukurova, Ege, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Orta Doğu Teknik ve Selçuk" Üniversiteleridir.