YKS'de yeni barajla neler değişti? Doğru üniversite tercihi nasıl yapmalı?

2021 YKS tercih sürecinde eğitim uzmanlarından yeni barajların düşürülmesine ilişkin önemli açıklamalar yapıldı. TYT'de 140, AYT ve YDT'de 170ve üzeri puan alan adaylar, aldığı üniversite puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Söz konusu internet aramalarında ''YKS'de yeni barajla neler değişti? Doğru üniversite tercihi nasıl yapmalı?'' sorularına yanıt arayanlar için ayrıntılar haberimizde.

YKS 2021 üniversite tercihlerini yapan vatandaşların gündeminde yer alan yeni barajlar ile bir çok öğrenci için 4 yıllık üniversite tercih hakkı doğmuş olacak. Üniversite tercihlerinde uygulanacak olan baraj puanı TYT'de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak belirlendi. Peki YKS'de yeni barajla neler değişti? Doğru üniversite tercihi nasıl yapmalı?

YKS 2021 üniversite tercihlerini yapan vatandaşların gündeminde yer alan yeni barajlar ile bir çok öğrenci için 4 yıllık üniversite tercih hakkı doğmuş olacak. Üniversite tercihlerinde uygulanacak olan baraj puanı TYT'de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak belirlendi. Peki YKS'de yeni barajla neler değişti? Doğru üniversite tercihi nasıl yapmalı?

YKS ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT'de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacak. Böylelikle 300 bin öğrenci için 4 yıllık üniversiteye tercih hakkı doğacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) uygulanan baraj puanının düşürülmesi için harekete geçmişti.

Çalışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da gençlere müjdeyi Twitter hesabından verdi.

Burçak Özel, baraj puanlarının düşürülmesinin 180 ve üzeri olan öğrencileri etkilemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

"Bu yıl geçen seneye göre daha fazla öğrenci baraj altında kaldığı için onlara bir hak tanındı. Ancak öğrenciler bekleyecekler. Çünkü puanı 180 ve üzeri olan öğrencileri etkilemeyecek. 20 Ağustos'a kadar tercih süreci devam edecek. 180 ve üzeri puan alan adaylar sıralamaları ve puanları değişmeden yine aynı şekilde tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Sonra onlar için bir ek yerleştirme süreci de başlayacak. Orada da tabii üniversiteler yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yine ÖSYM boş kalan kontenjanları ilan ediyor. İlan ettikten sonra herhangi bir üniversiteye yerleşmemiş olan öğrenciler yine merkezi yerleştirme tercih edecek. Baraj altında kalan öğrenciler yine bekleyecek. Ve onlar da yerleştikten sonra süreç başlamış olacak."

"HERKES İÇİN ADALETLİ BİR UYGULAMA OLDU"

Eğitim Uzmanı Burçak Özel, kararın ek yerleştirme sürecine etkisiyle ilgili de şöyle konuştu:

"Şu anda TYT barajı 150'den 140'a, AYT ve YDT barajı da 180'den 170'e düşürüldü. Bu öğrenciler ek yerleştirmelerden sonra ilave ek yerleştirme hakkı tanındı. Bu herkes için de çok adaletli ve hakkaniyetli bir uygulama oldu. Ve bu öğrenciler de ilave ek yerleştirmede yine ÖSYM'nin belirlediği herkes yerleştikten sonra boş kalan kontenjanlar ilan edilecek. Orada da puanlara göre tabii tekrar hesaplamaya da gidilir ve tekrar tercih işlemlerini yine 24 tercih hakları olmak üzere gerçekleştirip ÖSYM'ye bildirecekler. Ardından sonuçların açıklanmasını bekleyecekler."

ÖĞRENCİLER BU SÜREÇTE DOĞRU TERCİHLERİ NASIL YAPMALI?

Özel, öğrencilerin tercih sürecinde çok araştırıp sevdiği ve ilgi duyduğu bölümlere yönelmesinin sağlıklı bir tercih olacağının altını çiziyor:

"Öncelikle bu bir sıralama sınavı ve ÖSYM herkesi sıralıyor. O yüzden puanlara göre değil sıoralamaya göre tercih yapılması çok daha sağlıklı olur. Bu anlamda tercih listesini oluştururken, mutlaka isteğe göre tercih yapılmalı. Öğrenciler iyice araştırmalı, YÖK'ün düzenlediği sanal fuarda üniversitelerin tanıtım videoları da var. Öğrenciler bunlara da katılabilir. Hangi mesleği yapmak istiyorlarsa o bölüme yönelirlerse çok daha mutlu ve sağlık bir tercih yapmış olurlar."