YKS (AYT,TYT) baraj puanı kaç oldu? YKS'de barajı geçemeyen ne yapacak, özel üniversiteye gidecek mi?

YKS baraj puanı yoğun olarak araştırılan konu başlıklarından oldu. Milyonlarca öğrencinin merak ettiği YKS sonuçları bugün ÖSYM tarafından açıklandı. Sonucu öğrenen adaylar şimdi de baraj puanına dair detayları öğrenmek istiyor. Peki, YKS'de barajı geçemeyen ne yapacak, özel üniversiteye gidecek mi? YKS (AYT,TYT) baraj puanı kaç?

YKS baraj puanı hakkında aramalar hız hazandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen sınav sonrası adaylar büyük bir heyecanla sonuçlarını beklemeye başlamıştı. Toplamda 3 oturumdan sınava giren adaylar hayallerinde üniversite için ter dökmüştü. Peki, YKS'de barajı geçemeyen ne yapacak, özel üniversiteye gidecek mi? YKS (AYT,TYT) baraj puanı kaç?

YKS (AYT,TYT, YDT) BARAJ PUANI KAÇ?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecek. TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecek.

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle lisans programlarını tercih edebilmek için 180 baraj puanı 170'e çekilmişti ancak bu yıl salgın döneminden önce olduğu gibi lisans programlarının tercih edilebilmesi için 180 ve üzeri puan alınması gerekecek.

YKS'DE BARAJI GEÇEMEYENLER NE YAPACAK?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan öğrenciler, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecek. TYT sınavında 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olan adaylar, bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarıyla birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını seçebilecekler. YKS 2021 sınavında barajı geçemeyenler tercih yapamayacak.

BARAJI GEÇEMEYENLER ÖZEL ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLİR Mİ?

Özel üniversitelerde de kontenjan ve taban tavan puanları var. Özel üniversitelerin taban tavan puanları henüz açıklanmadı.

Tablo 3A'da yer alan tüm 2 yıllık ön lisans bölümlerine sınavsız geçiş yapılabilmektedir. Dolayısı ile bu bölümlerin bulunduğu devlet yada özel tüm üniversitelere de sınavsız geçiş tercihinde bulunulabilmektedir. Devlet üniversitelerinde belirlenen kontenjanın tamamı için öncelik sınavsız geçiş öğrencilerine ait olup, kontenjanın dolmaması durumunda YGS puanı ile alan dışından öğrenci alınmaktadır. Özel üniversitelerde (vakıf) ise sınavsız geçiş bölümleri için belirlenen kontenjanlar vardır ve bunlar her yıl ÖSYM tercih kılavuzunda belirtilmektedir.

Ayrıca kılavuzda özel üniversitelerin sınavsız geçiş bölümleri için burslu kontenjanları da verilmektedir. Özel üniversite programlarına tercih yaparken programların yanında parantez içinde verilen ücretli, tam burslu, %25 Burslu, %50 Burslu gibi ifadelere özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Ücretli bölümlerin kontenjanı yüksekken burslu ve tam burslu sınavsız geçiş bölümlerinin kontenjanının daha az olduğunu göreceksiniz.

YKS taban puanları 2021 açıklandı mı? YKS taban puanları ne zaman açıklanacak?