YKS sınav yerleştirmeleri 2020 ne zaman yapılır? Yerleştirme puanı nedir?

YKS sınav sonuçları bu sabah itibari ile açıklandı. Sınav sonuçlarını ardından adaylar puanlarına göre YKS yerleştirmelerini yapacak. Yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin katıldığı sınavda puanlar belli oldu. Üniversiteye gitmek isteyen adaylar ÖSYM tarafından belirtilen tarihlerde YKS yerleştirmelerini yapacak.

2.5 milyon öğrencinin katıldığı YKS sonuçları bugün sabah açıklandı. Sonuçların ardından öğrenciler YKS yerleştirmelerini yapacak. Adaylar sınav sonuç puanlarına göre YKS yerleştirmelerini yapacak. 219 yılında YKS yerleştirmeleri sınavdan kısa bir süre sonra yapılmıştı. 

YKS YERLEŞTİRMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

YKS yerleştirmeleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. YKS sınavından kısa süre sonra yerleştirmelerin yapılması bekleniyor.

YKS 2020 KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

YERLEŞTİRME PUANLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

TYT puanı 150’nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır.

SAY, SÖZ, EA, DİL puanı 170’in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

TYT puanı 150’ ve üzeri olan adaylardan AYT ve/veya YDT’ye giren ve cevaplamış oldukları testlere bağlı olarak 170 ve üzeri puan alanların ilgili yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

Öğrencilerin beklediği YKS sonuçları açıklandı

YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?

Y-TYT puanı, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını ifade etmektedir. Yerleştirmeye esas olacak puan (Yerleştirme puanı = YP) aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanıyor.

a) Aday aynı alandan geliyorsa (30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır.)

YP = ( 1,17 x ÖYSP-SP ) + ( 0,11 x OBP ) + ( 0,22 x TYT-P ) + ( 0,03 x OBP )

b) Aday diğer alanlardan geliyorsa

YP = ( 1,17 x ÖYSP-SP ) + ( 0,11 x OBP ) + ( 0,22 x TYT-P )

2018-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir. Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.

2020-YKS’den itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 300 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.