YKS sınavında OBP puanı geçerli olacak mı? YKS OBP puanı nedir, nasıl hesaplanır?

YKS OBP puanı sınava katılım sağlayan adayların merak ettiği konu başlıklarından oluyor. 26-27 Haziran tarihleri arasında düzenlenen YKS sınav sonuçları dün sabah Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından açıklanıyor. Peki, YKS sınavında OBP puanı geçerli olacak mı? YKS OBP puanı nedir, nasıl hesaplanır?

YKS OBP puanı yoğun olarak araştırılan konulardan oluyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi YKS sonuçlarını açıkladı. Bu sebeple milyonlarca aday sonuçlarını öğrendikten sonra YKS sınavında OBP puanı geçerli olacak mı? YKS OBP puanı nedir, nasıl hesaplanır? sorusuna yanıt aramaya başladı. İşte merak edilen tüm detaylar...

YKS OBP PUANI NEDİR?

Orta Öğretim Başarı Puanı kısaca OBP, 4 yıllık lise dönemindeki (orta öğretimde) diploma notuna bazı işlemler uygulanması ile oluşan ve YKS sonucuna etki eden bir puandır. Üniversite yerleştirme puanı, TYT ve AYT'de yapılan netlerden elde edilen puanın üzerine OBP eklenmesi ile oluşuyor. Dolayısıyla OBP ile lise boyunca alınan karne notlarının YKS'ye olan etkisini görebiliyoruz.

YKS OBP PUANI NASIL HESAPLANIR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir.

Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır. Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

TYT puanı 150'nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır. SAY, SÖZ, EA, DİL puanı 180'in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL)hesaplanmayacaktır.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150'nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

TYT puanı 150'nin üstünde olan adaylardan AYT ve/veya YDT'ye giren ve cevaplamış oldukları testlere bağlı olarak 180ve üzeri puan alanların ilgili yerleştirme puanları hesaplanacaktır

2021 YKS taban puanları ne zaman açıklanacak? ÖSYM YKS taban ve tavan puanları 201 açıklandı mı?

YKS'de barajı geçemeyen ne yapacak, özel üniversiteye gidecek mi? YKS (AYT,TYT) baraj puanı kaç?

YKS yüzdelik dilim nedir, açıklandı mı? ÖSYM YKS yüzdelik dilim nasıl hesaplanır?