TYT ek yerleştirme puanı ne işe yarar? YKS ek puanlı yerleştirme nedir?

2021 YKS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. 2021 yılında, YKS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2021 yılı yerleştirme puanları ile 2021 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır. Peki, YKS ek puanlı yerleştirme nedir? TYT ek yerleştirme puanı ne işe yarar?

YKS sonuçları açıklandı. Sınava katılan adaylar sonuçlarını görüntüleyebildi. YKS ek puanlı yerleştirme merakla araştırılan konular arasında yerini aldı. 2021 yılı yerleştirme puanları ile 2021 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır. Peki, YKS ek puanlı yerleştirme nedir? TYT ek yerleştirme puanı ne işe yarar? İşte merak edilen detaylar...

EK PUANLI YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?

Ek puanlı yerleştirme puanı ve başarı sırası, ÖSYM'nin açıkladığı sonuçlarda görülmektedir. Söz konusu puan hesaplanırken okuduğunuz lise ve bölüm baz alınır. Okuduğunuz bölüm ile alakalı tercih yapmanız durumunda sahip olacağınız puan odur.

Şayet meslek lisesinde eğitim görmediyseniz önemseyeceğiniz bir puan kategorisi değildir, çünkü size okulunuzdan ek puan gelmeyecektir. Örneğin meslek lisesinde inşaat bölümünden mezun iseniz üniversite tercihlerinde işletme seçmeniz durumunda bu puandan yararlanamazsınız.

YKS EK PUANLI YERLEŞTİRME NASIL OLUR?

2021 yılında, YKS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2021 yılı yerleştirme puanları ile 2021 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır.

2021 yılında, YKS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2021 yılı yerleştirme puanları ile 2021 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır. Tablo 3C, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların ek puanla yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir.

Tablo 3A ve Tablo 3B.1, ortaöğretimdeki bazı alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen ek puan uygulanacak lisans programlarını göstermektedir. Tablo 3A'da, Tablo 3B.1'de yer alan programlar için ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır.

Adayların hangi yükseköğretim programları için ek puanlarının hesaplanacağını öğrenebilmeleri için Tablo 3A'da, Tablo 3B.1'de ve Tablo 3C'de alanlarını bulmaları ve bu alanların karşısındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri gerekmektedir. Yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için YKS'de en az kaç puan almak gerektiği Tablo 1F ve Şekil 5'de gösterilmiştir. Hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik, eczacılık ve diş hekimliği programlarına başvurabilmek için en düşük başarı sırasının ne olması gerektiği ise Tablo 1G'de yer almaktadır. Sınava giren adayların yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri birlikte yapılacaktır. Yerleştirme sonuçları YÖK'e elektronik ortamda iletilecektir.