ÖSYM YKS 2021 konuları neler, hesaplama nasıl yapılır? YKS 2021 ne zaman olacak?

YKS 2020 sınavına giriş yapacak olan adaylar, yetkililerden gelecek olan açıklamayı bekliyor. Geçen günlerde müfredat ile ilgili kritik açıklama Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmıştı. TYT, AYT ve YDT olmak üzere toplamda 3 oturumdan oluşan YKS 2021 ne zaman? YKS 2021 konuları neler, hesaplama nasıl yapılır?

YKS 2021 sınavına dair aramalar sürüyor. Üniversite hayali kuran binlerce aday Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılacağı tarihi öğrenmek için yetkili kurumlardan bilgi almak istiyor. Geçtiğimiz günler Milli Eğitim Bakanlığı, LGS ve YKS sınavlarının müfredatlarına dair açıklama yapmıştı. Peki, YKS 2021 ne zaman? YKS 2021 konuları neler, hesaplama nasıl yapılır?

YKS 2021 NE ZAMAN?

YKS 2021 tarihi henüz belli olmadı. Geçen sene 27-28 Haziran'da gerçekleşen sınav hakkında resmi kaynaklardan bir açıklama gelmedi. Detaylar gelince haberimize eklenecektir.

YKS KONULARI (MÜFREDAT) NELER?

Sınavın müfredatına ilişkin şu açıklamalar yapıldı:

"LGS ve YKS gibi merkezi sınavların kapsamında bir değişiklik söz konusu olmayıp öğrencilerimiz tüm müfredattan sorumlu olacaktır." şeklinde ifade edildi.

Ayrıca, "Merkezi sınavların kapsamında bir değişiklik söz konusu olmayıp öğrencilerimiz tüm müfredattan sorumlu olacaktır. Süreçle ilgili önümüzdeki aylarda önemli bir değişiklik olması durumunda konu tekrar değerlendirilebilecektir. Öğrencilere sınava hazırlık sürecinde destek kaynaklar sunulacak ve bu alandaki bütün ihtiyaçları karşılanmaya devam edilecektir. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kaynak desteklerini artıracaktır. Daha önce de olduğu gibi her ay örnek soru kitapçıkları yayımlanmaya devam edecektir. Ayrıca bu sene her ay 8. sınıf öğrencilerine yönelik çalışma fasikülleri yayımlanacaktır. Öğrencilerin örnek soruları ve sağlanan kaynak desteklerini yakından takip etmeleri özellikle tavsiye edilmektedir." denildi.

YKS HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.