YGS’de 6 puan türü vardı (YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6). TYT’de ise her aday için sadece bir puan hesaplanacaktır.Bu puan,Temel YeterlilikTesti Puanı (TYT-Puanı)’dır. YÖK, öğrencilerin konsantrasyonunu göz önüne alınarak TYT’yi 2 oturuma böldü. Sınavda soru sayısı 80’den 120’ye çıkarken sınav süresi de 90’dan 135 dakikaya çıktı. ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı.
YKS BAŞVURU ÜCRETİ İÇİN TIKLAYINIZ
YKS puan türleri tablosu kılavuzu -Tıkla!
YKS TYT ÖRNEK SORULARI İÇİN TIKLAYIN
YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI YKS-TYT SON DAKİKA GELİŞMESİ İÇİN TIKLAYINIZ
YKS NE ZAMAN YAPILACAK?
2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi ÖSYM tarafından açıklandı. Açıklamaya göre YKS başvuruları Haziran’da yapılacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları ise Temmuz sonunda… Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil Sınavı’nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildiği kaydedildi. İkinci oturumda ve Dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmediği belirtildi.
ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRMELERİ İÇİN PUAN TÜRLERİ
Yükseköğretim Kurulunca, "Adayların lisans programlarına sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile yerleştirilebileceği, bu puan türlerinin de 2017 LYS puan türleri ile ilişkilendirildiğinde, TS-Sözel, MF-Sayısal, TM-Eşit Ağırlık, Dil-Dil olacağı daha önce bildirilmişti. Her bir program için hangi puan türü ile yerleşilebileceği ile ilgili tüm programların yer aldığı ayrıntılı bir tablo yayınlanacak mıdır?" sorusuna yanıt olarak, "Yükseköğretim Lisans Programları-Puan Türü" tablosu da yayımlandı. Tabloda sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim lisans programlarına ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor.
Yeni Sistemin Temel Özellikleri
* Daha yalın, sade ve kolay bir sistem,
* Sınav puan türleri 18'den 5'e indirildi
* Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.
* Türkçe ve matematik'in merkezde olduğu temel Yeterlilik esaslı değerlendiren bir sistem
* Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı MYO programlarını tercih etmeye imkan veren bir sistem,
* Ortaöğretim kazanımlarını ve sürecini odağına alan ve önemseyen bir sistem,
* Önceki sistemde ortaöğretim üzerinde 4 ay baskı oluşturarak eğitimi aksatan olumsuzluğu ortadan kaldıran bir sistem
* Öğrenciler üzerindeki sınav kaygısının etkilerini azaltan bir sistem.