YDS sonuçları açıklandı! ÖSYM YDS sonuçları sorgulama

YDS sonuçları açıklandı. YDS sınavı sonuçları ile ilgili ÖSYM son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı bu yıl da yoğun ilgi görüyor. Sınava 111 bin 458 adayın başvuru yaptığı açıklanmıştı. Adaylar 24 Mart Pazar günü belirtilen süre aralığında soruları yanıtlamaya çalıştılar. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı sınavda soruların ve cevapların açıklanmasının ardından tahmini puanlar hesaplandı.Sonuçlar 19 Nisan'da erişime açıldı.

Dil puanı almak isteyen adaylar, ÖSYM tarafından düzenlenen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına 24 Mart tarihinde girdiler. Kaç puan aldıklarını öğrenmek isteyenler soruların ve cevapların açıklanması ile beraber tahmini puanlarını hesapladılar. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alındı, yanlış cevaplar dikkate alınmadı. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden puanları hesapladı. YDS sonuçları sorgulama ekranına ve ÖSYM son dakika açıklamalarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

YDS SONUÇ SORGULAMA EKRANI

YDS SONUÇLARI ERİŞİME AÇILDI

YDS sonuçları 19 Nisan tarihinde erişime açıldı.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIYOR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı sınavların cevap kâğıtları, ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden YDS puanları hesaplanacaktır. Test hazırlanmayan dillerde çeviriler, ÖSYM'de kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır.

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,

80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,

70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,

60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,

50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

olarak kabul edilir. Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilecektir.

YDS'YE KİMLER GİREBİLİYOR?

Sınava; kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dâhil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personel katılabilir. Ayrıca yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden YDS puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da bu sınava katılabilir.

Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik'in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli statüde çalışacak

a) Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,

b) Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir.

Bu nedenle, hâlen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.

Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.