Yarının Eğitimi Zirvesi’nde Bu Yıl Konuk Ülke Güney Kore

İkinci kez gerçekleşecek olan Yarının Eğitimi Zirvesi, Acıbadem Okullarının isim sponsorluğuyla ve Güney Kore’nin katılımıyla 17 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek.

“Sorunları değil çözümleri konuşalım” mottosuyla yola çıkan Yarının Eğitimi Platformu, geçtiğimiz yıl Boğaziçi Üniversitesinde Finlandiya Eğitim Bakanı Krista Kiuru’nun katılımıyla 1. Yarının Eğitimi Zirvesini gerçekleştirmişti.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan zirvede Güney Kore’yi ağırlayacaklar. 17 Kasım 2018 Cumartesi günü Acıbadem Okulları’nın isim sponsorluğuyla 2. Yarının Eğitimi Zirvesi İstanbul’da düzenlenecek.

Eğitim alanındaki başarılarını dünya çapında konuşturan Güney Kore’den, eğitime, kalkınmaya, teknolojiye ve geleceğe dair yaklaşımları aktarmak üzere birbirinden değerli eğitim uzmanları, akademisyenler ve üst düzey politikacılar 17 Kasım’da İstanbul’a geliyorlar.

‘Güney Kore eğitimde neler yapıyor’, ‘yarınlar için neler planlıyor’, ‘öğretmen eğitimini nasıl kurguluyor’, ‘okul öncesi eğitime dair hangi çalışmalara imza atıyor’, ‘eğitim politikalarında nasıl bir yol izliyor’ gibi eğitime dair her şey bu zirvede etraflıca ele alınacak.

Eğitimde başarılı olmuş ülkeleri incelemek amacıyla her yıl bir zirve organize eden Yarının Eğitimi Platformu, eğitime dair yapılan çalışmaları ve o ülkelerin 21. yüzyıla nasıl hazırlandıklarını eğitimcilere aktarmak üzere konunun paydaşlarını Yarının Eğitimi Zirvesinde buluşturuyor.

Türkiye’nin çok konuşulan ve kanayan yarası olan eğitim sistemine farklı görüş ve modellerin umudunu göstermek adına düzenlenen Acıbadem Okulları 2. Yarının Eğitimi Zirvesine bu yıl Güney Kore’den;

Güney Kore Eski Başbakan Yardımcısı Jaejoung Lee,

Türk-Kore Dostluk Derneği Kurucusu Hee Soo Lee,
Seul İl Eğitim Müdürü Cho Hee Yeon,
Kore Çocuk Bakımı ve Eğitimi Enstitüsü Direktörlerinden Mugyeong Moon,
Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsü Başkan Yardımcısı Sang Duk Choi,
Sınır Tanımayan Eğitimciler Platformu Başkanı Prof. Dr. Ki Seok Kim,
olmak üzere Türkiye’den de davetliler arasında Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk bulunmaktadır. Ayrıca Biruni Üniversite Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel ve Dijital Araştırmalar Derneği Başkanı Gökhan Yücel de katılım gösterecektir.

Konuşmacılar ve konuşma başlıkları hakkında daha fazla detay vermek gerekirse;

Güney Kore Eski Başbakan Yardımcısı olan Jaejoung Lee, şimdilerde Gyeonggi Bölgesinin Eğitim Müdürüdür. Daha önce bir özel üniversitenin de rektörlüğünü yapmıştır. Güney Kore’nin eğitiminde söz sahibi olan öncü isimlerden birisidir. Yarının Eğitimi Zirvesi için İstanbul’a gelecek olan Lee, Kore’nin eğitimini ve dönüşümünü bu zirvede aktaracaktır.

Seul İl Milli Eğitim Müdürü olan Cho Hee Yeon, başkentte eğitime dair yaptığı çalışmaları ve 21. yüzyılda nasıl bir eğitim modelinin olması gerektiğini Kore modeliyle aktarmak üzere Yarının Eğitimi Zirvesi’ne katılacaktır.

Kore Çocuk Bakımı ve Eğitimi Enstitüsünden Dr. Mugyeong Moon, okul öncesi eğitimde uzman bir isimdir. Avrupa’da ve Amerika’da birçok kurumda okul öncesi eğitimle ilgili projeler yönetmiştir. Yarının Eğitimi Zirvesine katılarak hem okul öncesi eğitimle ilgili çalışmalarını aktaracak hem de 21. yüzyılda nasıl bir eğitim olması gerektiğine dair konuşma gerçekleştirecektir.

Dünyanın en iyi üniversitelerinden birisi olan ve Kore’nin lokomotifi diye adlandırılabilecek Seul National Üniversitesinden Prof. Dr. Ki Seok Kim de Kasım ayında bu zirvede yer alacak. Sınır Tanımayan Eğitimciler Platformu’nun kurucusu ve başkanı olan Kim, dünyanın birçok ülkesinde Kore eğitimine dair konuşmalar yapmıştır. Yarının Eğitimi Zirvesinde ise “Eğitimin Ekonomi Üzerindeki Etkisi: Güney Kore’nin Dönüşümü” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecektir.

1972 yılında kurulan ve Kore’nin eğitiminde ve kalkınmasında önemli bir rolü olan Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsünün Başkan Yardımcısı Dr. Sang Duk Choi ise “Güney Kore Eğitimi ve Kalkınması” konusunu aktaracaktır. Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsü (Korean Educational Development Institute – KEDI),  Kore eğitiminin ulusal gündemini belirleyen ulusal bir düşünce kuruluşu olarak önemli bir rol oynamaktadır. Eğitim sorunlarını ve zorlukları ele alan KEDI, eğitim kalitesinin arttırılması için eğitim sisteminin yenilikçiliği konusunda rehberlik sağlamaktadır.

Türk-Kore Dostluk Derneği Yöneticisi olan Prof. Dr. Hee Soo Lee aynı zamanda Hanyang Üniversitesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Daha önce İstanbul’da doktorasını tamamlayan Lee, iyi derecede Türkçe bilmektedir. Kore savaşında bile eğitime verilen önemi ve Türk Askerleri tarafından yapılan Ankara Okulu’nu anlatmak üzere 17 Kasım’da Yarının Eğitimi Zirvesinde yer alacaktır.

Biruni Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Adnan Yüksel, daha önce Bezmialem Üniversitesinin kurucu rektörlüğünü yapmıştır. Nörolog olan Yüksel, zirvede “Beyin ve Öğrenme” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecektir.

Dijital Araştırmalar Derneği Başkanı olan Gökhan Yücel, 21. Yüzyılda Öğrenme, Eğitim, Diplomasi, Veri-Tabanlı Analiz, İnovasyon, Girişimcilik, Yaşam Teknolojileri ve Yer Markalaması konuları üzerine kafa yormaktadır. Yarının Eğitimi Zirvesinde de 21. Yüzyıl Eğitimine dair birikimlerini paylaşacaktır.

Alanında uzman daha birçok kişi zirvede yer alacak ve eğitimin yarınlarına dair düşüncelerini paylaşacaktır. Eğitimciler, öğretmenler, geleceğin öğretmenleri ve eğitime gönül vermiş olan herkes bu zirvede bir araya gelecektir.

Eğitim hakkında yapılması gereken konular bir yana eğitimde yapılmaması ve kaçınılması gereken hususlara değinilecek bu zirvede, dünyanın en büyük ortak noktası olan “eğitim” hakkında sorunlara ve eksikliklere çözüm de aranacak. Eğitim reformunun sürekliliğine ve ülkelerin gelişmişlik seviyesinin insana yatırım yapmaktan geçtiğine inanan Yarının Eğitimi Platformu, “ülkeler arası eğitim modellerini konuşmayı, farklı yaklaşımlar ile fikirlere açık olmayı ve  bu modellerin sosyo-kültürel ve ekonomik anlamda uygulanabilirliğini konuşmayı” ele almak istiyor.