Yabancı dil hazırlık sınıfı nedir nasıl uygulanacak işte detaylar

Milli Eğitim Bakanlığı-MEB, öğrencilerin anadilleri dışında bir yabancı dili daha erken yaşta, kalıcı şekilde öğrenebilmesi için, beşinci sınıflara yönelik yabancı dil ağırlıklı eğitim müfredatı çalışmalarını yaklaşık 2 yıldır yürütüyor. Komisyon ve çalıştaylarda önerilen formüllerin arasında, dil eğitiminde en ideal yaş aralığının ortaokuldaki beşinci sınıflara karşılık geldiği görüşü ön plana çıktı.

Yabancı dil hazırlık sınıfı nedir, nasıl uygulanacak sorularının yanıtları MEB'den geldi. MEB 5. sınıflar için zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı detaylarını açıkladı. Haftada 20 saat yabancı dil eğitimine ek olarak sanat ve spor çalışmaları da olacak. Yabancı dil öğretiminde yazma, dinleme, okuma ve konuşma olan 4 temel becerinin öğretilmesi ve e-okul sisteminde bu becerilerin ölçülmesi de Bakanlığın hazırlık eğitimi için masasında bulunan alternatifler arasında yer alıyor. 

YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFI NASIL UYGULANACAK?

MEB, beşinci sınıflara yönelik yabancı dil hazırlık eğitiminde, gramer ağırlıklı değil, pratik ve beceri ağırlıklı bir model hedefliyor. Yabancı dil hazırlık eğitiminde haftalık ders saati, öğretim yöntem ve teknikleri, teknoloji ve materyal seçimi, beceri eğitimi ve ölçme değerlendirme konu başlıklarında çalışmalar yürütülüyor.

YABANCI DİLDEN BAŞKA DERS OLACAK MI?

MEB, hazırlık eğitiminde sadece yabancı dil ağırlıklı değil, Türkçe dersi ile sanatsal ve sportif faaliyetleri de kapsayacak eğitim modelleri üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bunun yanı sıra, beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik gibi derslerin de seçmeli dersler arasında bulunması planlamalar arasında bulunuyor. Yabancı dil eğitiminde, dijital içeriklerin kullanılması ve yabancı dil öğretmenlerine de hazırlık eğitimine ilişkin hizmet içi eğitim verilmesi öngörülüyor. 

YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFI HAFTALIK DERS SAATLERİ

Bakanlık, bu kapsamda, beşinci sınıflarda toplam 35 saat olarak uygulanan haftalık ders saatlerinin, hazırlık eğitimi doğrultusunda yeniden planlanması konusunda da çalışıyor.

Üzerinde durulan alternatif haftalık ders programları arasında, haftalık 16-20 saat arasında yabancı dil, 6-10 saat arasında Türkçe ve 2-3 saat diğer derslerin okutulması yer alıyor. Bunun yanında da seçmeli derslerin yer alması planlanıyor. Bakanlık, hazırlık sınıflarına başka derslerin de dahil edilip edilmemesi konusu üzerinde çalışma yürütüyor.

Beşinci sınıflarda yabancı dil ağırlıklı eğitim müfredatının öncelikle pilot uygulamalarla başlatılması hedefleniyor. Bunun sonuçlarına göre, sistemin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalara son şekli verilecek.

Modeller arasında, beşinci sınıfta okutulan diğer derslerin altıncı, yedinci, sekizinci sınıflarda, bir kısmının ise dördüncü sınıfta okutulması yer alıyor. 

Öte yandan, hazırlık eğitiminde geliştirilen yabancı dil dersindeki becerilerin, kalıcı olarak kullanılması için beşinci sınıfı takip eden üst kademelerde de yabancı dil dersi müfredatının yenilenmesi ve ders saati olarak arttırılması hedefleniyor.