Uzmandan ailelere uyarı: LGS için OHAL ilan etmeyin

LGS sınavına bir hafta kala eğitim uzmanı S. Tunay Kamer, öğrenci ailelerine seslendi; “Normal hayata devam edin. Çocuğu strese sokup kaygısını artırmayın” diye konuştu.

AA

Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yapılan merkezi sınava bir hafta kaldı. 1 buçuk milyon öğrenci ile ailelerinin heyecanı ve stresi de arttı. Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, ailelere seslenerek şu uyarıları yaptı: "Eğer evde sınava hazırlanan biri varsa evde olağanüstü hal ilan ediliyor. Eve misafir kabul etmeme, hayattan tamamen soyutlanma, tatil gibi tüm yaşamsal aktiviteleri erteleme çocuğun kaygısını arttırır, başarısını azaltır. Başarı beklenen çocuğun üzerine büyük yük biniyor. Sınav sürecinde aileler normal hayatlarına devam etmeli. Hatta çocuğun hobi ve sportif faaliyetlerini engellemeyin. Sadece sınava odaklanmalarını istemek yanlış. Çocuğa sınavla ilgili büyük sorumluluklar yüklememeli."

DİJİTAL DETOKS FAYDALI

Kamer, bu süreçte çocuğun dijital araçlarla mesafeli olması gerektiğinin altını çizerek, "Çocuk sınavlarda başarılı olduğunda dijital araçlarla daha fazla zaman geçirmesine izin verildiği görülüyor. Bunun çocuğa hiç faydası yok. Bu süreçte dijital detoks öneriyorum" ifadesini kullandı.

SAVAŞA DEĞİL SINAVA GİRİYORLAR

Çocuk sınava girerken sanki savaşa gönderiyormuşçasına vedalaşma ritüelleri gerçekleşmesini de yanlış bulduğunu belirten Kamer, "Bunun çocuk üzerinde olumsuz etkileri var. Ebeveyler aksine sınavın ölüm kalım olmadığını, bir fırsat, imkan sunduğunu, başarısız olsa da ileride farklı fırsatlarla karşılaşacağını anlatması gerekiyor" diye konuştu.

SINAVA SON BİR HAFTA

4 Haziran'daki LGS sınavı için giriş belgeleri yayımlandı. Öğrenciler, sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileriyle sınav tedbirlerine ilişkin bilgilere e-Okul üzerinden ulaşabiliyor. Sınav sonuçları 26 Haziran'da 'meb.gov.tr' internet adresinde ilan edilecek.