Üniversitelerin yüzde 99'u doldu

Milyonlarca adayın merakla beklediği YKS yerleştirme sonuçları açıklandı, 898 bin aday üniversitelere yerleşti. Yüzde 99,8 ile YKS tarihinin doluluk oranı en yüksek yerleştirme rekoru kırıldı. Boş kontenjan sayısı 25 bin oldu.

AA-İHA

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) internet sitesinden açıklandı. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.

ADAY SAYISI ARTTI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 2023-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre, 34 yaş üstü kadın, depremzede, şehit ve gazi yakını kontenjanı hariç tutulduğunda genel kontenjanların doluluk oranının, yüzde 99,8 olduğunu bildirdi. Özvar, "Geçen yıl 3 milyon 243 bin 334 aday başvuru yapmışken, bu yıl yüzde 9'a yakın artışla 3 milyon 527 bin 443 aday başvuru yapmıştır" ifadelerini kullandı.

AFETZEDEYE AYRICALIK

6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye'yi derinden etkileyen depremlerin, adayların üniversiteye giriş sürecinde de olumsuz yansımalarıyla kendini hissettirdiğini belirten Özvar, "Bildiğiniz gibi ilk defa bu sene, depremden etkilenen illerde ikamet eden öğrencilerimiz için yaşadığı ildeki üniversitelerin mevcut kontenjanlarına ek yüzde 25 oranında kontenjan tanımladık. Böylece depremzede öğrencilerimize toplamda 24 bin 677 ek kontenjan ayırdık" dedi.

YKS'DE YERLEŞTİRME REKORU! 25 BİN KİŞİLİK KONTENJAN KALDI

"2022 yılında açıköğretim hariç toplam yerleşen sayısı 850 bin 631 iken bu sayı 2023 yılında 898 bin 24 olarak gerçekleşmiştir" diyen Özvar şunları söyledi: "Bu verilere göre, toplam yerleşen sayısı geçen yıla göre 47 bin 393 kişi artmıştır. Yükseköğretim kurumlarımıza artan talebi görmekten memnuniyet duymaktayız. 2021 yılında boş kontenjanlar 169 bin iken, 2022 yılında 17 bin, 2023 yılında ise (8 bin 828'i depremzede, 34 yaş üstü kadın ve şehit/gazi yakını için ayrılan kontenjanlar olmak üzere) toplam 25 bin olarak gerçekleşmiştir. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, geçen sene de olduğu gibi kontenjanlarımızın bu yıl da neredeyse tamamının dolmuş olması sevindiricidir."

DEPREZEDE ÖĞRENCİNİN BÜYÜK BAŞARISI! HAYALİ OLAN TIP FAKÜLTESİNE YERLEŞTİ

Hakkarili Ferhat Ayaz Tunç, ailesiyle Türkiye'yi sarsan asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremine Malatya'da yakalandı. Ferhat Ayaz Tunç'un öğretmen olan babası Mücahit Tunç enkaz atında kalan anne ve babasını kurtarmaya çalışırken hayatını kaybetti. Depremden kurtulan Ferhat, annesi ve 3 kardeşi ile birlikte Van'a yerleşti.

496 PUAN ALMAYI BAŞARDI

Van'daki özel bir dershaneye ücretsiz olarak kayıt yaptıran Tunç, yaşadığı acıya rağmen pes etmeden üniversite sınavına hazırlandı. YKS'de 496 puan alan Tunç, birinci tercihi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yerleşti. Başarısını babasına atfeden Ferhat, "Babam beni en iyi yerlerde görmek istiyordu. Bu yüzden daha fazla çalıştım ve istediğim bölüme yerleştim. Çocuk doktoru olmayı planlıyorum. Başarımda emeği olan annem ve dershane yetkililerine teşekkür ederim" dedi.

ŞAMPİYONLAR İSTANBUL YOLCUSU

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla sınav birincilerinin yerleştiği üniversite ve bölümler de belli oldu. AYT sayısal birincilerinden Namık Emre Acar Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi'ne, AYT EA birincisi Emre Ekici de Medipol Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'ne yerleşti.

AYT sözel birincisi Ahmet Berk Takır, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni, TYT birincisi Harun Durak da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bilgisayar mühendisliği bölümünü kazandı. YDT İngilizce birincisi Metin Furkan Amarat, İTÜ'nün yapay zeka ve veri mühendisliği bölümüne, YDT Fransızca birincisi Emirhan Kılıç, Koç Üniversitesi ekonomi bölümüne yerleşti. YDT Rusça birincisi Bengisu Akbaba, Boğaziçi Üniversitesi'nin psikoloji bölümünü, YDT Arapça birincisi Hüseyin Furkan Erdem de 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat bölümünü kazandı.