Eşit puan alanlar nasıl yerleşecek? Üniversite tercihlerinde aynı puanı alanlar ne olacak?

YKS sonuçları açıklandı ve adaylar yerleştirme puanları ile başarı sıralamalarını öğrendiler. Üniversite tercihlerinde bazı adaylar eşit puan almış oluyor. Aynı puana sahip olanlar için bazı kriterlere göre yerleştirme işlemi yapılıyor. ÖSYM eşit puan alanlar için nasıl bir yol izleneceğini açıklamıştı.

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi için de gün sayılmaya başladı. Üniversite tercihleri 6-14 Ağustos tarihlerinde tamamlanacak. Eşit puan alanlar için ise bazı kriterler baz alınarak yerleştirme işlemleri gerçekleştiriliyor. Aynı puanı alanlar için ÖSYM bilgilendirme yapmıştı.

YKS 2020 TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE EŞİT PUAN ALANLAR NE OLUYOR?

ÖSYM sınav kılavuzunda merak edilen ve sıkça sorulan soruların yanıtları yer alıyor. Üniversite tercihlerinde eşit puana sahip adatylar için nasıl bir ayrım yapılacağına dair açıklama ise şu şekilde olmuştu;

"Merkezi yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde, hangi sırada olursa olsun bu programa tercihleri arasında yer vermiş olan adaylardan, yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olana öncelik tanınacaktır. Bir yükseköğretim programını tercih etmiş olan adayların, bu programa kesin kayıt hakkı kazananları belirlemede kullanılan puan toplamı eşit olduğunda, Y-ÖSS puanı büyük olana, bu puanları da eşitse Y-ÖSS puanında ağırlığı fazla olan test bölümünün ham puanı büyük olana öncelik verilecektir. Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir."

2 yıllık BESYO yerleştirme taban puanları belli oldu mu? Beden eğitimi öğretmenliği başarı sıralaması nasıl?

OBP NEDİR?

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) her aday için mezun olduğu okul, mezun olduğu yıl ve diploma notu ile mezun olduğu okulun ilgili yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak hesaplanır. OBP’lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine not ortalaması kullanılır.

EK PUANLI YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?

Ek puanlı yerleştirme puanı ve başarı sırası, ÖSYM'nin açıkladığı sonuçlarda görülmektedir. Söz konusu puan hesaplanırken okuduğunuz lise ve bölüm baz alınır. Okuduğunuz bölüm ile alakalı tercih yapmanız durumunda sahip olacağınız puan odur.

Şayet meslek lisesinde eğitim görmediyseniz önemseyeceğiniz bir puan kategorisi değildir, çünkü size okulunuzdan ek puan gelmeyecektir. Örneğin meslek lisesinde inşaat bölümünden mezun iseniz üniversite tercihlerinde işletme seçmeniz durumunda bu puandan yararlanamazsınız.

İngilizce öğretmenliği YDT başarı sıralaması belli oldu mu? İngilizce öğretmenliği taban ve tavan puanları nedir?

Ek puanlı yerleştirme puanı nedir? Ek puanlı yerleştirme bölümleri hangileri?

Ortaöğretim başarı puanı nedir? OBP ile tercih yapılır mı?

Okul birincisi kontenjanı nedir? Okul birincileri nasıl yerleşiyor?