Üniversite kontenjanları 2021 taban puanları: 4 yıllık ve 2 yıllık bölümler YÖK Atlas taban puanları, başarı sıralaması

Üniversite taban puanları 2021 kontenjanları araştırılıyor. Üniversite tercihlerinde önlisans bölümlerinin başarı sıralaması, sayısal sözel, taban puanları ile lisans bölümlerinin başarı sıralaması ve taban puanları merak konusu oldu. Tercih sürecinde adaylar, bu puanlardan yola çıkarak girmek istedikleri bölümün kaç puanla alacağına dair bilgi edinebilirler. Peki Üniversite taban puanları 2021 başarı sıralaması nedir? 2 ve 4 yıllık sayısal sözel bölümler neler? Üniversite taban puanları ve kontenjanları nasıl öğrenilir? Ayrıntılar haberimizde.

Üniversite tercihlerini yapacak adaylar için merakla beklenen 2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı. 2021 YKS tercihlerinde yol gösterecek olan tercih kılavuzuna göre adaylar 2 yıllık yada 4 yıllık üniversitelerin taban puanları, başarılı sıralamalarını öğrenebilirler. Her yıl olduğu gibi bu yılda tercih süreçlerinde bir önceki yıl yani 2020 taban ve tavan puanları dikkate alınarak başvurular gerçekleştirilecek. Peki Üniversite tercihleri 2 ve 4 yıllık bölümlerin taban puanları kaç? İşte 2021 Üniversite taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjanları...

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adaylarının merakla beklediği 2021-YKS tercih süreci başladı. Üniversite tercihlerini yapacak adayların gözü, 2021 boş kontenjanlara, önlisans, lisans programlarının en yüksek ve en düşük başarı sıralamalarına çevrildi.

ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI 2021 KONTENJANLARI

2021 Üniversite taban puanları ve kontenjanları YKS 2021 tercih kılavuzunda yayınlandı. Adaylar kılavuz aracılığıyla istedikleri üniversitelerin taban puanları ve kontenjanlarına erişim sağlıyor.

2021 yılı YKS tercihleri üniversitelerin 2020 taban ve tavan puanları dikkate alınarak yapılacaktır. ÖSYM, YKS tercihlerinde yol gösterecek olan 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu yayımladı.

2021 YKS tercih kılavuzun adayların tercih sürecine, 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite programlarının başarı puanlarına dair detaylı açıklamalar bulunmaktır.

Üniversite tercihi yapacak adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

2021 YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

YKS ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ HANGİ TARİHLERDE YAPILACAK?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün resmi Twitter hesabından merakla beklenen 2021 YKS tercihlerinin 5-20 Ağustos arasında yapılacağını duyurdu.

İŞTE BAŞARI SIRALAMASI VE KONTENJANLAR!

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2021-TYT'de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2021-AYT/YDT'de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

TABLO 4: 2021 YKS 4 YILLIK (LİSANS) PROGRAMLARI TABAN PUANLARI VE KONTENJAN BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TABLO 3: 2021 YKS 2 YILLIK (ÖNLİSANS) PROGRAMLARI TABAN PUANLARI VE KONTENJAN BİLGİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

4 YILLIK TABAN PUANLARI BELLİ OLDU!

Üniversitelerin 4 yıllık taban puanları belli oldu. Adaylar YKS 2021 kılavuzunda yer alan taban puanlarına göre tercih yapacak. Üniversiteler, SAY (Sayısal), SÖZ (Sözel), EA (Eşit Ağırlık), DİL (Yabancı Dil) alanları üzerinden belli taban puanları ile öğrenci alımı yapıyor. Her bölüm için farklı bir alanın puanı geçerli oluyor.

Dolayısıyla okul ve bölüme göre taban puanları değişiklik gösteriyor. Ancak önceki yılların verilerine bakıldığında ülke genelinde 300 puanın altında pek çok öğrencinin yükseköğretim kurumlarına yerleştiği görülüyor.

EN ÇOK KONTENJAN ÖN LİSANSTA

ÖSYM tarafından açıklanan sayısal verilere göre; Devlet üniversiteler toplam kontenjan 852 bin olarak belirlenirken, vakıf üniversitelerinde bu rakam 171 bin oldu.

4 yıllık bir lisans bölümünde tercih yapacak olanlar için 494 bin kişilik yer bulunurken, 2 yıllık önlisansta toplamda 492 bin kişilik yer ayrıldı.