Üniversite sınavı bu yıl ilk kez Yükseköğretim kurumları Sınavı olarak yapılacak. Hafta sonu yapılacak olan sınav sistemi 2 oturumda gerçekleşecek. Peki üniversite sınavı 2018 ne zaman yapılacak? Yükseköğretim Kurumları Sınavı haziran ayında yapılacak. Bir hafta sonu yapılacak olan sınavın tarihi henüz netleşmedi. eni sistemde sınav sadece hafta sonu yapılacak ve 2 gün bitecek. Sabah yapılacak ilk oturumda Türkçe ve Temel matematik soruları olacak. İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya'dan 40, Sosyal Bilimleri 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 soru yöneltilecek.
ÜNİVERSİTE SINAVI 2018 NE ZAMAN YAPILACAK?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı haziran ayında yapılacak. Bir hafta sonu yapılacak olan sınavın tarihi henüz netleşmedi. YÖK başkanı Yekta Saraç konuyla ilgili olarak, "Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sınav takvimi var. ÖSYM başkanı ile bu hususu müzakere edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, haziran ayında yapılacak. Adaylar sınava 2 ayrı oturumda katılacak. Sabah yapılacak olan ilk oturumda adaylar genel yetenek sınavına alınacak. İlk oturum Türkçe ve Temel Matematikten oluşacak. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sınavları yapılacak. Dil sınavı ise Pazar günü uygulanacak. Yabancı Dil'de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda.
İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya'dan 40, Sosyal Bilimleri 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 sorudan oluşacak. Oturumların süresi daha sonra belirlenecek. İkinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Coğrafya'nın yüzde 50 Sosyal Bilimlerin yüzde 50 ağırlığı olacak. Sayısal için Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50, Eşit ağırlıkta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 ağırlıklara sahip olacak.
Milli Eğitim müfredatı bu sınavda da esas alınacak.
Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. YÖK'ün asli görevi bilimde kalite çıtasını yükseltmek ama toplumu sarsmayacak bir yöntemi benimsemesi lazım. Eğitim ve öğretimdeki her değişiklik çocuklara dokunmaktadır ama biz buna çok dikkat ediyoruz.
Öğrenciler çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sadece sıkı sıkı derslerine sarılsınlar.
Sınavın adı değişti
- 2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır.
-Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yabancı dil hariç haziran ayında bir hafta sonu yapılacaktır, iki oturum olacaktır. İkinci oturumda adayların lise müfredat bilgisi esas alınacaktır.
-Ama yabancı dil sınavı tek oturum olacaktır.
- Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.
- Türkçe ve temel matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de MEB müfredatına dayalı olacaktır.
Sınav tarihi ve soru sayısı
- Birinci oturumda 40 adet Türkçe, 40 adet matematik sorusundan oluşan sınav, Cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir. Sınav sorularının toplamı 80 olacaktır.
-Adayların bir ön lisans programını tercih edebilmeleri için temel yeterlilik testi puanı 150 olmalıdır.
- Temel yeterlilik testi 180 üzeri olanlar önlisans programına kayıt olabilecektir.
-Temel yeterlilik testi puanı 200 ve üzeri olan adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yılda geçerli olacaktır.
- Outumların süresi geçmiş yılların deneyimleri ve adayların stres yaşamaması için değerlendirilerek belirlenecektir.
- Sosyal testi yüzde 50, fen testi yüzde 50 etkili olacaktır.
- Yerleştirmede temel yeterlilik puanı esas alınacaktır.
- Özel yetenekle öğrenci alan programlarda baraj puanı bu sene de tutulmuştur.
- Engelli adaylara yönelik uygulamalar devam edecektir.
Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Temel yeterlilik esaslı bir değerlendirme söz konusu olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okulları tercih edilebilecektir. Orta öğretim sürecini odağa alan bir sistemdir.