ÖSYM YKS ek tercih nasıl yapılır? Üniversite ek tercih yapma ekranı açıldı!

Heyecanla beklenen üniversite ek tercihleri bugün başladı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün dün yaptığı açıklamada kılavuzun bugün yayımlanacağını ve tercihlerin de 17-23 Eylül tarihlerinde http://ais.osym.gov.tr sayfası ve ÖSYM AİS mobil uygulamasından yapılabileceğini duyurdu. Üniversite ek tercih yapma ekranı da erişime açıldı...

YKS yerleştirme sonuçlarının geçtiğimiz ayın sonlarında açıklanmasının ardından istedikleri üniversite ve bölüme yerleşemeyen adaylar ek tercih tarihlerini beklemeye başladı. Heyecanla beklenen o gün geldi çattı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün ek tercihlerin 17-23 Eylül tarihleri arasında yapılabileceğini duyurdu.

ÜNİVERSİTE EK TERCİH YAPMA EKRANI

EK TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

YKS EK TERCİH NASIL YAPILIR?

YKS ek tercihler, http://ais.osym.gov.tr sayfası ve ÖSYM AİS mobil uygulamasından yapılabiliyor. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra ek tercih sekmesine tıklayarak açılan ekranda tercihlerini sıralayabiliyor. Tercihler, ÖSYM tarafından hazırlanan Ek Tercih Kılavuzunda bulunan kontenjan ve taban puanlara göre yapılabiliyor.

Adaylar, mezun oldukları okul türünü, puanlarını göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını belirleyeceklerdir. TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

İlgili AYT/YDT puanı 170 ve üzeri olan adaylar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Her adayın, girmek istediği programları Tablo 3 ve/veya Tablo 4'ten bularak tercih sırasına koyması ve bir Tercih Listesi oluşturması yararlı olacaktır.

Liste oluşturulurken girmek istenilen yükseköğretim programları tercih sırasına konulmalı ve her satıra bir programın kodu ve adı ile bağlı olduğu üniversite ve fakülte/yüksekokul adı yazılmalıdır. Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır. Tercihlerin tümünün doldurulması zorunlu değildir.

Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazmakla yetinebilir. Bu durumda adayın, girmek istediği bu dört programı (1.) sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazması gerekir

Üniversite ek tercih kimler yapabilir? 2020 YKS ek tercih (yerleştirme) kimler yapamaz?

EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

2020-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir. YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmuyor.

Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. 

YKS ek tercih ve yerleştirme kılavuzu 2020! YKS ek tercih ve yerleştirme tarihleri ne zaman?

Ek kontenjan 2020 açıklandı mı? YKS ek tercih boş kontenjan taban puanları

Ek tercih ücreti 2020 ne kadar? YKS ek tercih ücreti nasıl yatırılır?

Ek tercih sonuçları ne zaman açıklanır? Üniversite ek yerleştirme sonuç tarihi belli mi?