Üniversite adaylarının heyecanla beklediği tercih dönemi bugün başlıyor, 14 Ağustos saat 23.59’da ise sona erecek. Tercihler sadece ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden (http://ais.osym.gov.tr) yapılacak. Adayların 24 tercih hakkı bulunacak. Adaylar tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra ‘tercih süresi’ içerisinde tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardındansa kayıt süreci başlayacak. Kayıtların tamamlanmasını takiben ek yerleştirmeler başlayacak.
993 BİN 403 KONTENJAN VAR
Üniversitelerde bu yılki toplam kontenjan sayısı 993 bin 403 olarak açıklandı. Bunların 494 bin 426’sını önlinsans, 498 bin 977’sini ise lisans programları oluşturuyor. Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 barajını geçen adaylar önlisans ve özel yetenekle alan programları tercih edebilecek. Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) 170 barajını geçenlerse lisans programlarını seçebilecek.
YÜZDE 40’I AİLEDEN AYRILMIYOR
Öğrencilerin üniversite tercihinde koronavirüs salgınının etkisi araştırıldı. Buna göre, öğrencilerin yüzde 40’ı üniversiteyi artık ailesinin yanında okumak istiyor. Ayrıca, hayallerindeki meslekten ziyade iş olanağı olan bölümler hedefleniyor. Burs ve öğrenim ücretleri de pandemi döneminde öne çıkarken geniş kampüslü, sosyal alanları fazla büyük bahçeli üniversiteler tercih ediliyor. Araştırma 2 bin 817 öğrenciyle online olarak yapıldı.
TANITIMLAR SANAL FUARDA
Yüz yüze düzenlenemeyen üniversite tanıtım fuarı dijital ortama taşındı. Öğrenciler “sanalfuar.yok.gov.tr” adresine girerek üniversiteler ve programları hakkında bilgi alıyor.
BÖLÜMLER KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?
Mühendislik Fakültesi: 71 bin 244
Tıp Fakültesi: 16 bin 448
Eczacılık Fakültesi: 3 bin 893
Diş Hekimliği Fakültesi: 7 bin 752
Hemşirelik Fakültesi: 16 bin 239
Hukuk Fakültesi: 16 bin 327
Ziraat-Tarım ve Doğa Bilimleri: 6 bin 467 (Mühendislik bölümleri hariç)
Mimarlık Fakültesi: 7 bin 985
İlahiyat-İslami Bilimler Fakülteleri: 19 bin 353
HAYALE GİDEN YOL, KILAVUZDAN GEÇER
ÖSYM’nin hazırladığı kılavuz bir anlamda öğrencinin hayatına yön veren bir rehberdir. Kılavuzda yer alan bilgilerin özenle ve dikkatli şekilde okunması tercihlere bir anlamda yön veriyor. Kılavuzdaki Tablo-3’te o yıl sınavla öğrenci alacak iki yıllık yani önlisans programları yer alıyor. Tablo-4 ise 4-5-6 yıllık programları yani lisansları gösteriyor. Hem lisans hem de önlisans tabloları program koduyla başlıyor. 9 haneden oluşan bu kodda hem üniversite türü hem de programın öğrenim şekli yer alıyor. Bu kod 1 ile başlıyorsa devlet üniversitesi, 2 ile başlıyorsa vakıf, 3 ile başlıyorsa Kıbrıs, 4 ile başlıyorsa yabancı bir üniversiteye ait demektir. Girilen bu kodla sistem adayın hangi programları tercih ettiğini biliyor ve başka bir yere yerleştirme yapamıyor.
SBÜ’DEN YKS 2020 ŞAMPİYONLARINA BURS MÜJDESİ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Sağlık Bilimleri Üniversitesini tercih edecek 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) şampiyonlarına, Sağlık Bilimleri Haydarpaşa Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (SAHADER) aracılığıyla üstün başarı bursu vereceklerini bildirdi. Prof. Dr. Erdöl, “Türkiye genelinde ilk 100’e giren ve SBÜ’yü tercih ederek kesin kayıt yaptıran öğrencilere aylık 3 bin, 101-500’e giren ve kesin kayıt yaptıran öğrencilere aylık 2 bin, 501-1000’e giren ve SBÜ’yü tercih ederek kesin kayıt yaptıranlara aylık 1000 lira üstün başarı bursu verme kararı aldık. Bizi tercih eden öğrencilerimiz yurt konusunda da son derece şanslı. Haydarpaşa ve yakın çevresinde çok sayıda kamu ve özel yurt olanakları bulunuyor” dedi.