TEOG'un yerine hangi sistem geldi?

TEOG'un yerine ne geldi? Gibi sorular öğrenciler ve veliler tarafından oldukça merak ediliyor. Kısa cevaplı sorular da denilebilir.

TEOG'un ortadan kalkmasının ardından açık uçlu soru dönemi başlamadan bitecek deniliyordu ancak gelen son bilgilere göre açık uçlu sorular sisteme entegre edilecek. Kısa cevaplı sorular da denilebilir. 

TEOG'UN YERİNE GELECEK YENİ SİSTEM İÇİN TIKLAYINIZ

MEB'den liseye geçiş sistemi ile ilgili yeni açıklama geldi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG'un yerine üzerinde çalışılan  modelle ilgili çıkan haberler doğru değil.Bakanlıkça resmi olarak açıklanmayan hiçbir şeye itibar etmeyin"dedi.

Milli eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin,  Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin yerine üzerinde çalışılan  modelle ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yaptı. Twitter hesabından,  yaptığı açıklamada  "Kademeler arası geçişle ilgili medyada bugünlerde çokça  spekülasyon yapılıyor. Anlaşılan herkes gönlünden geçeni yazıyor. Yazılanların  hiçbiri doğru değil. Bakanlıkça resmi olarak açıklana kadar hiçbir şeye itibar  edilmemesi gerektiğinin altını özellikle çizmek isterim." açıklamasını yaptı.

Ajanslar dün  MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in TEOG'un yerine getirilecek siseteme ilişkin  "Ana felsefesi liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model" üzerinde çalışıldığına yönelik haberler geçmişti. 

AÇIK UÇLU SORU NEDİR?

Kısa cevaplı sorular da denilebilir. Bu sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılıyor ve/veya kodlanıyor.''

BU SORULAR NASIL CEVAPLANACAK?

Adaylar, sorunun cevabını cevap kağıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacak. Bu soruların optik cevap alanları, cevap kağıtlarının arka yüzünde de yer alacak. Kısa cevaplı sorularda cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacak. 

İşte TEOG'un yerine gelecek yeni sistem 

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

ÜNİVERSİTE SINAVI SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK

Üniversite girişi sınav stresinin azaltılması lazım. Mezun olan sayısı da aynı üniversitelerin sunduğu kontenjan da aynı. Herkes 18 Mart'a gitmek isterse orada sorun başlıyor.

TEOG YERİNE SİSTEM ARAYIŞI

Bunu öğrenciler ve veliler üzerinde oluşturduğu stres var. 4 yılını ilkokul 4 yılını ortaokul olarak okuyor. Spor lisesine mi gidecek fen bilimlerine mi imam hatip'e mi gidecek. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor 5-6-7-8 bu bir veri. Ayrıca derslerdeki öğrencinin ilgisi ne tarafa gidiyor? Spor mu sanat mı matematik mi? Buralar tespit ediliyor buna belirli oranda katkı yapan 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları soru bankasından geliyor. Her okul kendine göre yapmıyor. Okuma sistemi de dışarıda okunuyor. Mezuniyet puanı çıkıyor o puana göre öğrenci istediği yere yerleşiyor. 6. sınıfa giden torunum var Bahar. Gittim sarıldı boynuma 'Dede TEOG kalktı ne güzel' Kızım senin ne işin var TEOG'la. O bile TEOG stresine girmiş. Daha 2 sene var. Yazık günah değil mi bu evlatlarımıza?

SORULAR TEST DEĞİL''

Sorular test değil. Sınıfta yaptığı klasik sorular olacak. Açık uçlu sorular sosyal bilgiler şunu anlat. Matematik şu problemi çöz. A şıkkı B şıkkı falan yok. Açık uçlu sorular sorulacak. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyete esas belirleyici notlar olacak. Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Buna benzer bir şey. Bir sınav olacak tek bir sınav bir müddet daha ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarıyla birleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak.

İkinci dönem sınavlarda ise tüm derslerden açık uçlu soru sorma planını yapan Bakanlık, soru örneklerini de "odsgm.meb.gov.tr" internet adresinden bugün yayınlayacak.

Alınan bilgiye göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıflara yönelik 29-30 Kasım 2017'de gerçekleştirilecek 1. dönem merkezi ortak sınavlarda önceki yıllardan farklı olarak çoktan seçmeli test sorularının yanında açık uçlu sorular da yöneltilecek.

Açık uçlu sorular, 1. dönem ortak sınavlarda, Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinin oturumlarında kullanılacak. Bu derslerin her birinde yer alan 20 sorunun 18 tanesi çoktan seçmeli, 2 tanesi ise açık uçlu sorulardan oluşacak.

Cevaplar kurşun kalemle okunaklı şekilde yazılacak

Açık uçlu sorular, ölçme değerlendirme uzmanları tarafından oluşturulan belirtke tablosu çerçevesinde, ilgili test kitapçığı içerisinde uygun olan soru numarası ile yer alacak. Çoktan seçmeli soruların cevapları, önceki sınavlarda olduğu gibi optik cevap kağıdı üzerine kodlanacak. Açık uçlu soruların cevapları da optik cevap kağıdına yazılacak fakat bu cevaplama kodlama biçiminde olmayacak.

Açık uçlu soruların cevapları, cevap kağıdı üzerinde ilgili soru için hazırlanan çerçeveli alana öğrenci tarafından kurşun kalemle okunaklı bir şekilde yazılacak. Açık uçlu soruların değerlendirilmesi, alanında deneyimli ve bu konuda eğitim almış öğretmenler tarafından yapılacak. Değerlendiriciler, öğrenci cevaplarını yapılandırılmış cevap anahtarına göre öğrenci kimlik bilgilerini görmeden nesnel yöntemlerle puanlayacak.

Değerlendiriciler arası puan farkı oluşması, cevabın okunamaması gibi durumlarda öğrenci cevabı, üst değerlendiriciler tarafından tekrar değerlendirilecek. Öğrenci cevapları değerlendirilirken yazı güzelliği, harf eksikliği, imla veya noktalama yanlışlıkları göz önünde bulundurulmayacak. Ancak Türkçe dersinde doğrudan imla, noktalama sorusu soruluyor veya kelime/kavram farklılığı oluşuyor ise ayrı bir değerlendirme söz konusu olacak.

2. dönemde tüm derslerden açık uçlu planlaması yapılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 2. dönemde yapılacak merkezi ortak sınavlarda Türkçe, matematik, fen bilimleri derslerinin yanı sıra din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden de açık uçlu soru sorulmasına ilişkin hazırlıklarını sürdürüyor.

Bakanlık tarafından, öğrenciler, velileri ve tüm kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bugün içinde bakanlığın internet sitesinden açık uçlu sorular ve yapılandırılmış cevap anahtarlarının örnekleri de yayımlanacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, bu ayın sonunda kazanım kavrama testlerinde de açık uçlu sorular yayınlanmaya başlanacak.