Karne notunu hesaplamak için öncelikle 1.yazılı ve 2.yazılı sınavın ortalamasını almanız gerekmektedir. Bunun için ilk sınavınız ile ikinci sınavınızı toplayıp ikiye bölmeniz gerekecektir. Çıkan sonuç ise o dersin ortalaması olacaktır. Bu şekilde tüm ders not ortalamasını bulduktan sonra hepsini toplayın ve o dönem kaç ders aldıysanız onunla bölün. Buradan elde edilecek sonuç ise sizin karne notunuz olacaktır.
KİMLER TAKDİR VEYA TEŞEKKÜR ALABİLİR?
Öğrencilerin sene sonunda takdir belgesi mi, teşekkür belgesi mi alacağı ya da dönemi belgesiz mi kapatacağı bilgisi yılsonu başarı puanı sayesinde ortaya çıkar. Yılsonu başarı puanı sadece takdir-teşekkür hesaplaması için değil, aynı zamanda liseye giriş ve üniversiteye giriş sınavlarında da öğrencilere ek puan olarak döndüğü için önemli bir veri olarak karşımıza çıkar. Bu puanın belirlenmesi ise öğrencinin aldığı derslerin, haftalık ders programında kaç saatlik yer kapladığı ve o derslere ait dönem sonu not ortalamasının çarpılması ile başlayan bir işlem sonucunda elde edilir. En sonunda elde edilen çarpımların toplamı haftalık toplam ders saatine bölünür ve ortalama elde edilir.
Takdir belgesi alabilmek için öğrencinin yılsonu başarı puanı 85’in üzerinde olması gerekirken teşekkür belgesi, sene sonu başarı notu 70 ile 85 arasında olan öğrencilere verilir. Öğrencinin 70’in altında ortalamaya sahip olması ise dönemi belgesiz kapatacağını işaret eder. Bir öğrenci eğer ortaöğretim hayatı boyunca üç kez takdir belgesi aldıysa üstün başarı belgesi ile ödüllendirilmeye hak kazanır.
E-OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ NEDİR?
E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile ebeveynler çocuklarının eğitim durumlarını yakından takip edebiliyor. E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile veliler, çocuklarının notlarını ve devamsızlık durumlarını anında öğrenebiliyor. E-okul veli bilgilendirme sistemi; ebeveynlerin her zaman çocuklarının eğitim durumlarını takip altında tutulabilmesini hedefler. Çünkü bu sistem ile ebeveynler sadece internet sayesinde herhangi bir okulda eğitim alan çocuklarının ders notlarına, devamsızlıklarına, yıl içinde verilen ödevlerini yapıp yapmadıklarına, haftalık ders programlarına, sağlık problemlerine gibi eğitim sürecine ilişkin tüm ayrıntılara ulaşabilirler.
Aynı zamanda e okul veli bilgilendirme sisteminde e okul müdürü gibi yetkililerin öğrenci velilerine iletmeyi arzu ettikleri duyurular da ilan edilir. Bu duyurular bireysel veya toplu olabilmektedir.
E-OKUL ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR
E-Okul şifre almak işlemleri de bir kaç adımdan oluşmaktadır. Aşağıdaki adımları izleyerek e-okul şifresi edinebilir ve sisteme giriş yapabilirsiniz.
E-okul veli bilgilendirme sistemine şu şekilde giriş yapabilirsiniz;
Başlangıç olarak,e-okul.meb.gov.tr adresine giriş yapınız.
Daha sonra karşınıza bir ekran gelecektir ve burada; ‘Öğrenci T.C Kimlik No', ‘Öğrenci Okul No' ve ‘Resimdeki Rakamlar' şeklinde sıralanan bölümler bulunmaktadır.
Ardından, tüm bu alanları doldurduktan sonra en alt bölümde yer alan ‘Giriş' seçeneğine tıkayınız.
E-OKUL'DA HANGİ BİLGİLER YER ALIR?
E-Okul Veli Bilgilendirme ile öğrencinin sınav tarihleri, haftalık ders programı, nakil durumu, şube yazılı ortalamaları ve devamsızlık bilgisi görülebilir. Öğretmenler de bu bilgileri görebilir ve öğrencilerin not girişlerini sistem üzerinden yapabilir. Sistemde öğrencileri ilgilendiren çeşitli duyurular da ana sayfa üzerinden yapılır. E-Okul ile öğrenciler tarafından dönem sonlarında sürekli merak konusu olan takdir-teşekkür hesaplama işlemi de yapılabilir. Hesaplama işlemi için, öğrencinin tüm ders notlarının öğretmenler tarafından E-Okul sistemine girilmiş olması gereklidir. Tüm notlar girildikten sonra görünür hale gelen yıl sonu başarı puanı ile takdir belgesi mi teşekkür belgesi mi alınacağı hesaplanabilir. Öğrencinin yıl sonu başarı puanı 85,00 – 100 puan aralığında ise takdir belgesi, 70 – 84,99 puan aralığında ise teşekkür belgesi verilir. Okulda üç yıl boyunca takdir belgesi alan öğrenciler, üstün başarı belgesi almaya hak kazanır.