İlköğretim 4.5.6.7. ve 8. sınıflar ile 9.10.11. ve 12. sınıflarda okuyan öğrenciler birinci yarıyıl son yazılı sınav notlarını almaya başladılar. Öğrencilerin sene sonunda takdir belgesi mi, teşekkür belgesi mi alacağı ya da dönemi belgesiz mi kapatacağı bilgisi yıl sonu başarı puanı sayesinde ortaya çıkar.
E-OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ İÇİN TIKLAYINIZ
E-OKUL TAKDİR TEŞEKKÜR HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ
E-Okul takdir teşekkür ve karne notu hesaplama işlemleri
e-Okul veli bilgilendirme sistemi ve takdir teşekkür hesaplama son günlerde öğrenciler tarafından en çok ziyaret edilen sistemler arasında oluyor. İlköğretim ve lise öğrencilerinde takdir teşekkür telaşı başladı. Okulların kapanmasına çok az bir süre kaldı. Öğrenci ve velilerde ise son sınav sonuçları, sözlü notları ve karne notu telaşı başladı.
Takdir ve teşekkür telaşı başladı. MEB tarafından bir eğitim öğretim döneminin daha sınavlarıyla beraber sonuna geliyoruz.
Takdir ve Teşekkür Belgesi ilk ve orta öğretim öğrencilerin bir yıllık eğitim-öğretim döneminde, her dönem sonunda başarılarına göre aldıkları belgedir. Bu belge 4. sınıftan başlayarak 12. sınıfa kadar olan eğitim dönemini kapsar. Yazılılardan alınan notların ortalaması öğrencinin takdir, teşekkür ya da belge alamama durumunu belirler.
TAKDİR YA DA TEŞEKKÜR ALMAK İÇİN ORTALAMANIN KAÇ OLMASI GEREKİYOR?
Öğrencilerin sene sonunda takdir belgesi mi, teşekkür belgesi mi alacağı ya da dönemi belgesiz mi kapatacağı bilgisi yılsonu başarı puanı sayesinde ortaya çıkar. Yılsonu başarı puanı sadece takdir-teşekkür hesaplaması için değil, aynı zamanda liseye giriş ve üniversiteye giriş sınavlarında da öğrencilere ek puan olarak döndüğü için önemli bir veri olarak karşımıza çıkar. Bu puanın belirlenmesi ise öğrencinin aldığı derslerin, haftalık ders programında kaç saatlik yer kapladığı ve o derslere ait dönem sonu not ortalamasının çarpılması ile başlayan bir işlem sonucunda elde edilir. En sonunda elde edilen çarpımların toplamı haftalık toplam ders saatine bölünür ve ortalama elde edilir.
Takdir belgesi alabilmek için öğrencinin yılsonu başarı puanı 85’in üzerinde olması gerekirken teşekkür belgesi, sene sonu başarı notu 70 ile 85 arasında olan öğrencilere verilir. Öğrencinin 70’in altında ortalamaya sahip olması ise dönemi belgesiz kapatacağını işaret eder. Bir öğrenci eğer ortaöğretim hayatı boyunca üç kez takdir belgesi aldıysa üstün başarı belgesi ile ödüllendirilmeye hak kazanır.
KİMLER ONUR BELGESİ ALIR?
Onur belgesi okul yönetimlerine göre farklı özellikler baz alınarak verilebilir ama birçok okul hiç devamsızlık yapmayan öğrencilerini de onur belgesiyle ödüllendirir. e okul Veli Bilgilendirme Sistemi’ne öğrencinin okul numarası ve T. C. kimlik numarasını girdikten sonra not bilgilerini görüntüleme haricinde devamsızlık durumunu görme hakkına da sahipsiniz. Eğer veli bilgilendirme sisteminde öğrencinize ait devamsızlık durum bilgisinde hiçbir devamsızlık kaydı bulunmuyorsa bu öğrenci onur belgesi almaya hak kazanabilir.
Diğer yandan derslerinde başarılı olan öğrenciler, sosyal faaliyetlere aktif bir şekilde katılan, başarılı projeler üreten, okulun kurallarına tümüyle riayet edip hem idari kadro hem öğretmenleri tarafından takdir edilen, arkadaşlarıyla ilişkilerinde oldukça başarılı olup diğer öğrenciler tarafından sevilen, derse aktif katılım gösterip iyi davranışlar sergileyen öğrenciler de onur belgesi alabilir. Burada anahtar faktör bu kriterlerin okul yönetimlerine göre kurumdan kuruma farklılık gösteriyor olduğu gerçeğidir. Bir okulda devamsızlık yapmayan öğrenciler onur belgesi ile ödüllendirilirken diğer bir okulda not ortalaması yüksek öğrenciler bu belge ile ödüllendirilebilir.
Takdir-teşekkür belgesi hesaplama
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre takdir ve teşekkür alabilmek için gerekli olanlar şunlardır;
Derslerde başarı ve gayreti ile üstünlük gösteren, tüm derslerinde başarılı olan ve dönem puanları ağırlıklı ortalaması
70,00 puandan aşağı olmayan öğrenciler ile davranış puanı da 100 puan olan öğrenciler içinden, öğrenci ödül ve disiplin kurulu tarafından,
85,00 ve daha üzeri olanlar takdir belgesi,
70,00 ve 84,99 aralığında olanlar teşekkür belgesi,
Ortaöğrenim süresi boyunca en az 3 öğretim yılındaki tüm dönemlerde takdir belgesi almış olanlar üstün başarı belgesi ile ödüllendirilir.
Öğrencinin girdiği sınavlardan almış olduğu puanlar, performans çalışma puanı, eğer varsa projesinin puanı, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunda okutulmakta olan uygulamalı dersler içinde ayrıca hizmet veya temrin puanları aritmetik ortalaması ile elde edilen puanın aritmetik ortalaması alınır. Böylece öğrencinin bir dersi için dönem puanı hesaplanmış olur.
Aritmetik ortalama hesaplama işleminde bölme yapılırken virgülden sonraki 2 basamak yürütülür. Öğrencinin ders yılı bitiminde herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için; iki dönem puanı aritmetik ortalaması en az 50 puan olmalıdır ya da birinci döneminde almış olduğu puan ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 puan olmalıdır.
YIL SONU BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR?
KARNE NOTU NASIL HESAPLANIR?
Karne notunu hesaplamak için öncelikle 1.yazılı ve 2.yazılı sınavın ortalamasını almanız gerekmektedir. Bunun için ilk sınavınız ile ikinci sınavınızı toplayıp ikiye bölmeniz gerekecektir. Çıkan sonuç ise o dersin ortalaması olacaktır. Bu şekilde tüm ders not ortalamasını bulduktan sonra hepsini toplayın ve o dönem kaç ders aldıysanız onunla bölün. Buradan elde edilecek sonuç ise sizin karne notunuz olacaktır.
PUAN DEĞERLERİ VE DERECELERİ
Öğrencilerin derslerde göstermiş oldukları performans sonucunda alacakları notlar ve bu notlara karşılık gelen dereceler şu şekildedir;
85,00 – 100 puan aralığında olanlar pekiyi,
70,00 – 84,99 puan aralığında olanlar iyi,
60,00 – 69,99 puan aralığında olanlar orta,
50,00 – 59,99 puan aralığında olanlar geçer,
0 – 49,99 puan aralığında olanlar geçmez olarak kabul edilir.
E-OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ NEDİR?
E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile ebeveynler çocuklarının eğitim durumlarını yakından takip edebiliyor. E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile veliler, çocuklarının notlarını ve devamsızlık durumlarını anında öğrenebiliyor. E-okul veli bilgilendirme sistemi; ebeveynlerin her zaman çocuklarının eğitim durumlarını takip altında tutulabilmesini hedefler. Çünkü bu sistem ile ebeveynler sadece internet sayesinde herhangi bir okulda eğitim alan çocuklarının ders notlarına, devamsızlıklarına, yıl içinde verilen ödevlerini yapıp yapmadıklarına, haftalık ders programlarına, sağlık problemlerine gibi eğitim sürecine ilişkin tüm ayrıntılara ulaşabilirler.
Aynı zamanda e okul veli bilgilendirme sisteminde e okul müdürü gibi yetkililerin öğrenci velilerine iletmeyi arzu ettikleri duyurular da ilan edilir. Bu duyurular bireysel veya toplu olabilmektedir.