Sorular zor, şıklar yakındı

İyi bir üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenci AYT'de ter döktü. Adaylar, matematik ve Türkçe sorularında zorlandıklarını, şıkların birbirine yakın olduğunu söyledi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen ve 3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2023-YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) dün yapıldı. 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu sınavın sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak.

MATEMATİK TERLETTİ

Sınavın istediği gibi geçmediğini belirten Serkan Fırtına, "O yüzden moralim bozuldu. Matematik zor geldi, o yüzden yapamadım" dedi. Hülya Demir ise, matematik ve geometrinin zor olduğunu, edebiyat sorularının nispeten kolay olduğunu belirtti.

İKİ ŞIK ARASINDA KALDILAR

Ahmet Sevgin, "Matematik kolaydı. Sadece sayısal çözdüm. Fen de fena değildi. Matematikte çok uzun sorular yoktu" dedi. Türkçenin zor olduğunu söyleyen Seda Yıldırım, felsefe sorularının yoruma dayalı olduğunu belirtti. Bilgiye dayalı sorularda şıkların birbirine yakın olduğunu ve zorlandığını belirten Aslı Tok, matematik sorularının kendisini zorladığını söyledi. Eymen Çağlar ise "Sorularda çok fazla birbirine yakın seçenekler vardı. Sosyal bilimlerde her soruda her şık aynıydı. Bir soruya 5 dakika ayırmak zorunda kaldığım anlar oldu" dedi.

"BEKLEMEDİĞİM SORULAR GELDİ"

Sınavın çok zor geçtiğini ifade eden Alin Orhun, "Edebiyat çok zordu. Hiç beklemediğim sorulardan çıktı" diye konuştu. Sınava deprem bölgesinden geldiğini ifade eden Bersu Tokat, "Ortalamanın üzerindeydi çok zorlamadı ama yine de zordu. TYT benim için daha iyi geçti" ifadelerini kullandı.

BU YIL DA GEÇ KALDILAR

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınava geç kalanlara kapılar kapandı. Dakikalarla büyük sınavı kaçıranlar gözyaşlarına boğuldu. Bunun bir örneği de Antalya'da yaşandı. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde sınava girecek olan öğrenciler, 20 dakika önce sınav binası önünde kuyruk oluşturdu. Saat 10.00'u gösterdiğinde sınav görevlileri giriş kapısını kapattı. Sınava 7 dakika geç kalan öğrenci, görevlilerin uyarısının ardından sınav binasına alınmadı. Aday bunun üzerine, "Daha 10 dakikam vardı, yapacak bir şey yok. Teşekkür ederim" diyerek ayrıldı.

'MATEMATİK VE TARİH BELİRLEYİCİ OLACAK'

Sınavı değerlendiren Uğur Okulları öğretmenleri matematik ve tarihin belirleyici olacağını belirtti. Matematik Bölüm Başkanı Nilda Yüksel, "Öğrenciler, soruların net, anlaşılır ve zorluk seviyesinin orta seviyede olduğunu ifade etmişlerdir. Geometride gerçek hayat problemleri ile ilişkilendirilip görsellere yer verilerek hazırlanmış orta güçlükte sorular da vardır" dedi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Cevdet Eyüboğlu, "Yazar-eser ve temel edebiyat bilgilerini kullanabilen öğrencilerin kolaylıkla çözebileceği bir test olduğu söylenebilir" dedi. Fizik Bölüm Başkanı Volkan Alpay da, "Soruların temel özelliğinin akademik bilgiyi inceleyen ve herhangi bir boşluk olduğunda hataya neden olabilecek sorulardan oluştuğunu görmekteyiz" dedi.