18 Temmuz'da sınav sonuçlarını öğrenen öğrencilerin gözü şimdi bursluluk ücretlerinin neden ödeneceğinde. Eski adıyla PYBS olarak bilinen İOKBS bursluluk ücretleri, 4 dönemde üçer aylık periyodlarla hesaplara yatırılıyor. Peki, bu yılın bursluluk ücretleri yattı mı, bursluluk ücretleri ne zaman yatar, ayın kaçında? İşte, o detaylar. 2019 İOKBS sınavı başvuru tarihleri henüz açıklanmadı. Fakat geçtiğimiz sene olduğu gibi bursluluk sınavı başvuruları 5 Nisan'da sona ermişti. Yani başvurların yine Mart veya Nisan ayında başlaması öngörülüyor. Konu hakkında yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yapacak ve başvuru işlemleri http://www.odsgm.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacak.
BURSLULUK SINAVI BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?
2019 İOKBS sınavı başvuru tarihleri henüz açıklanmadı. Fakat geçtiğimiz sene olduğu gibi bursluluk sınavı başvuruları 5 Nisan'da sona ermişti. Yani başvurların yine Mart veya Nisan ayında başlaması öngörülüyor. Konu hakkında yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yapacak ve başvuru işlemleri http://www.odsgm.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacak.
İOKBS'DE KAÇ SORU SORULACAK KAÇ DAKİKA SÜRECEK?
Sınavda 4 (dört) seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacak. Yani saat 12.00'da sınav sona erecek.
Sınavın geçersiz olacağı durumlar;
- Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi
- Cevap kâğıdının dönüş sınav güvenlik poşetinden çıkmaması ya da zarar görmüş olması
- Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi
- Başka öğrenciye ait sınav evrak ının kullanılması
- Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi,
KAÇ NETLE BURSLULUK SINAVI KAZANILIR?
İlgili sınavdan başarılı olabilmek için en az 80 net yapılması gerekir. Ayrıca bu ve üzerinde net yaptıktan sonra bazı kontenjanlara göre değişkenlik gösteren puan türlerine göre kazanma şansı arttırılabilir.
PYBS BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?
Başvuru iş ve işlemleri meb.gov.tr, odsgm.meb.gov.tr veya e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacaktır.
b. 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11 inci sınıfların sınav başvuruları 12 Mart-05 Nisan 2018 tarihleri arasında alınacaktır.
c. Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusunu yapacaktır.
ç. Başvurunun yapılabilmesi için öğrenci velisi; “EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname” ve eklerini, okul müdürlüğüne teslim edecek ve başvurunun yapılmasını sağlayacaktır. Başvuru işlemi yapılırken öğrenciyle ilgili e-Okul sisteminden alınan bilgiler velisi tarafından kontrol edilerek (adı/soyadı, ana adı, baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, doğum tarihi, sınavda tedbir alınmasını gerektirecek özel hizmet alma (engel) durumu, alanı/dalı, sınıfı) varsa yanlışlıklar başvurudan önce düzeltilecektir.
d. Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılacaktır.
e. Başvurunun yapıldığına dair okul müdürlüğü tarafından onaylanan ve veli tarafından imzalanan başvuru belgesi sınav bitimine kadar saklanacaktır.
f. Başvuru onaylandıktan sonra e-Okul sisteminde yapılacak değişiklikler başvuru bilgilerini değiştirmeyecektir. Bu nedenle onaylama işleminden önce bilgilerin doğruluğu veli ve okul yöneticilerince titizlikle incelenmelidir. Bundan sonra yapılan başvurular ve talepler kesinlikle dikkate alınmayacaktır.
BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?
a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b. Mevzuatta belirlenen kayıt ve kabul şartlarını taşımak.
c. Ortaokullar, imam-hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5 inci, 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9 uncu, 10 uncu ve 11 inci sınıflarında öğrenci olmak.
ç. Ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme cezası almamış olmak.
d. Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak.
e. Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe kanununda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4(dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2017 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2018 Malî Yılı için tespit edilen 11.600,00 TL (onbirbinaltıyüz)’ yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2017 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.
Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç ailenin fert başına düşen gelir, bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir.
Maddî imkânlardan yoksun olduğunu belirten “Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nde yer alan EK1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname ”de öngörülen ve bu beyana esas olan gelirin tespitinde;
EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname ile beyana esas olan velinin ve eşi çalışıyor ise, eşi ile birlikte bütün yıllık gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak 2017 yılına ait 12 aylık toplam gelirlerini gösteren belge,
Velinin ve eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası ile ilgili tedavi yardımı beyannamesi, varsa bakmakla yükümlü olduğu diğer şahıslarla ilgili mahkeme kararı örneği.
Velinin ve varsa eşinin bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile doğum tarihlerinin yazılı beyanı esastır.
Kanunlarla özel hak tanınan öğrencilerden durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla EK-1’de yer alan Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname istenmez.
BAŞVURUNUN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR
Öğrencinin,
a. e-Okul sistemindeki bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişki varsa,
b. Elektronik ortamda okul müdürlüğü başvurusunu onaylamamışsa,
c. Başvuru için gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul müdürlüğüne teslim edilmemişse,
ç. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerin denklikleri usulüne uygun düzenlenmemişse, Başvuru geçersiz sayılır.
PYBS NEDİR?
Pybs açılımı ise Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı olarak belirlenmiştir. Bu sınav karşılığında verilen tüm olanaklar devlet odaklı olarak karşılıksızdır. Geri ödemesi olarak sunulan bu olanaklardan faydalanmak için sınava girmek gerekmektedir.
PYBS bursu ne zaman ve neden kesilir?
Bursluluk sınavı kaç yanlışla kazanılır sorusunun cevabı her sene değişmektedir. Öğrencilerin hedefi en iyi puanı almak olmalıdır. Her sene binlerce öğrenci bursluluk sınavına girer. Tüm sınıflar kendi içlerinde en yüksek puandan en düşük puana kadar sıralanır. Devlet tarafından çılan kontenjan göz önünde bulundurularak bu sıralamada en yüksekten en alçağa doğru bir kesim seçilir ve bu hak onlara verilir.
PYBS bursu kaç yıl geçerli?
Pybs bursu kaçıncı sınıfa kadar verilir sorusunu da cevapladıktan sonra Pybs hakkında ki içeriğimizi sonlandıralım. Pybs bursu 5 ile 11. sınıf aralığında ki öğrenciler için açılan sınavla kazanılır. Öğrenci bir kez kazandıktan sonra bu sınav 12. sınıfın sonuna kadar geçerli sayılır ve disiplin odaklı bir olay yaşanmazsa kişiye imkânları sunulur.